«Συγκρατημένα» προεκλογικός ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

«Συγκρατημένα» προεκλογικός ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:04 Δημιουργία 15/11/18, 19:33

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλει μια «ρόδινη» εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία του στο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αφήγημα περί τέλους των μνημονίων, λέγοντας πως «τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά με θετικό πρόσημο. Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό. Όσα είχα πει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα έγιναν πράξη. Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίου».

Συνέχισε, λέγοντας πως «ο φετινός προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά θα περιλαμβάνει μέτρα ελαφρύνσεων που θα μπορέσουν να δώσουν πνοή».

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να προτάξει το σημερινό «ok» που έλαβε η Ελλάδα από το Euro Working Group για τις συντάξεις, λέγοντας πως «τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Θα διαψευσθούν όσοι προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων».

Θέλοντας να προβάλει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης εν όψει των επερχόμενων εκλογών, δήλωσε πως «θα προχωρήσουμε με ελαφρύνσεις όχι μόνο για τους πιο αδύναμους. όπως κάναμε τόσο χρόνια, αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα».

Για την πρόθεση της κυβέρνησης ώστε να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε ένα παραγωγικό υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό. Με σπατάλες και αυξανόμενες κοινωνικές -περιφερειακές ανισότητες. Αυτά σήμερα αλλάζουν» τόνισε.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και το ποσοστό της ανεργίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η χώρα υπερβαίνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανεργία διαμορφώθηκε σε 18,9% τον Αύγουστο, ενώ το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε σε +2,15%».

Γεωστρατηγικός ρόλος

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σημείωσε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον».

Ακόμα, ανέφερε πως «σε ότι αφορά στην οικονομία,

η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου, ή

τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας.

η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας».

Συνεχίζοντας, είπε πως «υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία.

Η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών.

Αυτά τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργιες, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανάμεσα τους ο υπουργός Εμπορίου, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη.

Ή όπως είδαμε στη Βάρνα όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού EastMed και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Ή όπως είδαμε στην Ευρωαραβική Διάσκεψη όπου υψηλοί αξιωματούχοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν με ομολόγους τους από όλον τον αραβικό κόσμο.

-Τρίτη διαδικασία είναι αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονικης- μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή.

Και εδώ θέλω να αναφερθώ, είπε ο πρωθυπουργός, στην πολύ επιτυχημένη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και - αν όλα πάνε καλά - στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και ΠΓΔΜ τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αυτές οι τρεις διαδικασίες, συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο.

Ήδη οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας περίπου το 14% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το 2016.

Αν σου άρεσε κάνε