«Σφυροκόπημα» Μητσοτάκη σε Τσίπρα στη Βουλή

«Σφυροκόπημα» Μητσοτάκη σε Τσίπρα στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:48 Δημιουργία 14/11/18, 16:16

Το χρονικό σημείο το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει προς συζήτηση τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο Σύνταγμα καυτηρίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αναφερόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δε σας ενδιαφέρει η Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά να αποδράσετε από τα προβλήματά σας».

Συνέχισε λέγοντας πως «επιλέγετε να εκκινήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία τώρα και γιατί θέλετε μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση, ώστε να ματαιώσετε για 10 χρόνια κάθε τολμηρή αλλαγή που θα έφερνε η επόμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να ΣΥΡΙΖοποιήσετε και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης» υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση «θέλει μια μικρή αναθεώρηση που θα αποτρέψει κάθε τολμηρό εκσυγχρονισμό που θα έφερνε στο Σύνταγμα η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα πως «υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Για τα θέματα της ασυλίας των βουλευτών και της ευθύνης των υπουργών παραλείψατε ότι πριν λίγες μέρες οι κ.κ. Καμμένος και Παππάς ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλία τους».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για το διακριτό ρόλο των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «πριν από λίγο συνάντησα την Ένωση Κληρικών. Τους είπα ότι στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού, γι'αυτό η ρύθμιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον λαό ή με τον λαό απέναντι».

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως «δε θα δεχτούμε καμία αλλαγή που να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους Ιερείς» για να προσθέσει πως «το άρθρο13 του Συντάγματος καθιερώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά την θρησκευτική πίστη του 95% του λαού».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κ. Τσίπρα χρειάζεται πολύ θράσος να υπερασπίζεστε τα δημοψηφίσματα ενώ είστε ο άνθρωπος που τα εξευτέλισε. Αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε για την μνημειώδη μεταστροφή σας;».

Για την πρόταση περί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως «σας άκουσα να μιλάτε για το νέο τρόπο εκλογής ΠτΔ ώστε "να μην διαταρράσσεται η πολιτική συνέχεια". Πόσο θράσος έχετε, όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά για να δοκιμάστε στην πλάτη των Ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες;».

Οι προτάσεις της ΝΔ

Σχετικά με τις προτάσεις του κόμματος του για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «καταθέτουμε σήμερα την πρόταση της ΝΔ για μια μεγάλη, τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος. 13 άρθρα είναι κοινά με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλη κατεύθυνση».

Συνέχισε λέγοντας πως «εμείς θα είμαστε παρόντες παντού στη διαδικασία. Η ΝΔ προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση ως υπεύθυνη δύναμη. Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό, χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις».

Σχετικά με την εκλογή ΠτΔ, ανέφερε πως «δεν είναι ενδεδειγμένη λύση η εκλογή ΠτΔ από τον λαό. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την εκλογή ΠτΔ όπως με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ο ΠτΔ κρατά στην πρότασή μας τις αρμοδιότητές του».

Για τους δικαστές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «πρόταση της ΝΔ όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος τους, ενώ για μία τριετία δεν θα μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι με τις προτάσεις του κόμματος του «ανοίγει ο δρόμος για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το άσυλο των ιδεών περιφρουρείται από το κράτος και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές. Η διάταξη που καταργεί το άσυλο δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Θα 'ναι από τις πρώτες που θα ψηφίσει η δικιά μας κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην αλλαγή του άρθρου 16 γιατί η ΝΔ θεωρεί αυτή την αλλαγή μείζονος σημασίας».

Αν σου άρεσε κάνε