Ο Γαβρόγλου στον Βαρθολομαίο για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Ο Γαβρόγλου στον Βαρθολομαίο για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:39 Δημιουργία 09/11/18, 20:22

Σημαντικές εξελίξεις σε ότι έχει να κάνει με την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συμφωνία που ανακοίνωσαν προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπισκόπος Ιερώνυμος για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας αναμένεται να προκύψουν αύριο, Σάββατο, το πρωί από τη συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων θα μεταβεί στο Φανάρι, σε μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρός όπως λένε οι συνεργάτες του, αλλά η χρονική στιγμή που γίνεται δείχνει μάλλον το αντίθετο. Ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται ήδη από σήμερα το βράδυ στην πόλη.

Ως προς το χρονικό του ζητήματος, δεν έχει ιδιαίτερη μεγάλη σημασία το ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, καθώς υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha πως οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για τη συμφωνία με την αρχιεπισκοπή είχαν ξεκινήσει πριν από 3 χρόνια.

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στην Παρασκευή η Ελληνίδα πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανόπουλου είχε κληθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ενημερώσει αναλυτικά το Πατριαρχείο για τα 15 σημεία στα οποία συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος.

Υπενθυμίζεται η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Η δυσφορία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε διαφανείς αμέσως μετα τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, όταν κύκλοι του Φαναρίου είχαν επισημάνει: «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

Αν σου άρεσε κάνε