Στις... καλένδες η αναθεώρηση του Συντάγματος

Στις... καλένδες η αναθεώρηση του Συντάγματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:59 Δημιουργία 31/10/18, 12:49
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στις ελληνικές καλένδες, παραπέμπεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς το πολιτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί και το μικρό διάστημα που φαίνεται ότι μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, δεν ευνοεί τις συναινέσεις που απαιτούνται για τέτοιας μορφής αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και χθες, ημέρα που κατατέθηκε επίσημα η πρόταση από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε επικίνδυνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απέρριπτε ως «παιδιάστικο επιχείρημα», την θέση του κ. Μητσοτάκη να συμπεριληφθούν στην λίστα με τις αναθεωρητέες διατάξεις όλες οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ, έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια διαδικασία που θα εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, έδωσε το στίγμα των προθέσεών της, συστήνοντας ψυχραιμία και υπομονή στον κ. Τσίπρα . «Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις, που όψιμα υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86 (σ.σ. Ευθύνη υπουργών )».

Παράλληλα, το κόμμα της Πειραιώς υπενθύμισε ότι από το 2006 ο κ. Μητσοτάκης, όντας απλός βουλευτής, είχε καταβάλει προσπάθεια για την αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης, αλλά τότε ελάχιστοι ήταν εκείνοι που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.

Είναι σαφές ότι η ΝΔ θέλω να καταδείξει ότι η διαφωνία της σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία δεν αφορά τα άρθρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, αλλά το γεγονός ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση που επιδιώκει να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς δεν αγγίζει ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θεωρεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απόπειρα αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση και οι εισηγήσεις που κάνουν προς τον κ. Μητσοτάκη, είναι το κόμμα να μην συμμετάσχει καν στην συζήτηση, που θα ξεκινήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτό είναι και το πιθανότερο, με δεδομένο ότι η θέση Μητσοτάκη περί ενσωμάτωσης όλων των προτάσεων, δεν έχει γίνει δεκτή, αλλά την οριστική απόφαση θα την ανακοινώσει με προσωπική δήλωση του, άμεσα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε