«Ναι» υπό όρους από Μητσοτάκη στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Ναι» υπό όρους από Μητσοτάκη στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:47 Δημιουργία 30/10/18, 08:18
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ως προς το τελικό αποτέλεσμα η ΝΔ δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στην συζήτηση που ανοίγει ο πρωθυπουργός για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο κ. Τσίπρας να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να κηρυχθούν αναθεωρητέες όλες οι διατάξεις που θα προταθούν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε αυτές που κρίνει αναγκαίο ότι πρέπει να αλλάξουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει αυτή την πρόταση από πέρυσι, όταν ετέθη για πρώτη φορά το θέμα, με το σκεπτικό ότι στις εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν και για το ποιο κόμμα έχει την ορθότερη πρόταση για την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι μέσα στις προτάσεις που θα καταθέσει η ΝΔ θα είναι και η αλλαγή του άρθρου 16, έτσι ώστε να επιτρέπεται στην χώρα η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Εφ’ όσον ο πρωθυπουργός δεν αποδεχθεί την προϋπόθεση που θέτει ο κ. Μητσοτάκης, τότε η ΝΔ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην συζήτηση και ως εκ τούτου ακόμη και να υπάρξουν κάποιες αναθεωρητέες διατάξεις (με 151 ψήφους, όπως δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός της Βουλής), είναι δύσκολο στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο μετά τις εκλογές να βρεθούν οι 181 ψήφοι που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές.

Χθες πάντως, η ΝΔ υπενθύμισε την πρόταση Μητσοτάκη και επεσήμανε: «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, για μια φορά, πολιτικά ώριμος ο κ. Τσίπρας».

Στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, το οποίο χρησιμοποιεί για να ξεφύγει από την δίνη των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Καμμένου και Κοτζιά.

Στην οδό Πειραιώς θα αναμείνουν την ομιλία του κ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι και εάν γίνει πιο σαφής σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του, τότε θα απαντήσουν άμεσα. Πιθανότατα θα κάνει δημόσια παρέμβαση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα δηλώσει την πρόθεσή του να προωθηθεί μια γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά θα επαναφέρει την βασική προϋπόθεση που έχει τεθεί εδώ και καιρό.

Αν σου άρεσε κάνε