Στο Μαξίμου τιτιβίζουν, στην Πειραιώς σχεδιάζουν την έξοδο στις αγορές

Στο Μαξίμου τιτιβίζουν, στην Πειραιώς σχεδιάζουν την έξοδο στις αγορές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:24 Δημιουργία 29/10/18, 07:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν την επικοινωνιακή στρατηγική, με την οποία θα κινηθούν ως προς την «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού και μάλιστα εν μέσω άτυπης προεκλογικής περιόδου, στην Πειραιώς καταστρώνουν την πολιτική, με την οποία η ΝΔ, ως επόμενη κυβέρνηση, θα βγάλει την Ελλάδα στις αγορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως αυτό το εγχείρημα είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του κατά τη φετινή ΔΕΘ: « O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, μέσω ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που θα πείσει εταίρους και αγορές ότι η επόμενη κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και θα τα κάνει πράξη.

Εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, γη επόμενη κυβέρνηση θα οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου της χώρας και θα εξασφαλίσει την πραγματική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Οι αγορές μας επιβάλλουν ένα άτυπο μνημόνιο διαρκείας, προκειμένου να έχουμε ομαλή πρόσβαση σε αυτές για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου χρέους.

Στις μελέτες μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας, από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ορίζεται σε επίπεδα άνω του 5%.

Προβληματισμό προκαλούν και οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων, όπως της Citigroup ότι τα ελληνικά ομόλογα θα βρίσκονται εκτός επενδυτικής βαθμίδας για τουλάχιστον μια τετραετία, παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Citi εκτιμά τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν εκτός επενδυτικού βαθμού για τα επόμενα 4 χρόνια τουλάχιστον αφού βλέπει πως η S&P θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έως και το ΒΒ- από Β+ με θετικές προοπτικές μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια, ενώ η Moody’s θα προχωρήσει σε αναβάθμιση στο Β2 με σταθερές προοπτικές από Β3 σήμερα μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Τέλος, σε ότι αφορά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων οι οποίες και "καθορίζουν" την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας θα κυμανθούν άνω του 4% έως το 2020 με μία ελαφρά βελτίωση το 2021 πριν επιδεινωθούν και πάλι το 2022.

Συγκεκριμένα για φέτος εκτιμά ότι το yield θα διαμορφωθεί στο 4,24% και κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, το 2019 θα αυξηθεί σε αρκετά "ακριβά" επίπεδα και στο 4,76%, το 2020 στο 4,36%, το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,97% ενώ το 2022 θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα και στο 4,26%.

Αν σου άρεσε κάνε