Τα «καρφιά» του Κοτζιά κατά του Καμμένου για το Σκοπιανό

Τα «καρφιά» του Κοτζιά κατά του Καμμένου για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:43 Δημιουργία 22/10/18, 20:30

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά από την αποχώρηση του από το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκος Κοτζιάς υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του στο ΥΠΕΞ κάνοντας παράλληλα επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου.

Μιλώντας στο Ηράκλειο σε εκδήλωση της Κίνησης Πράττω, ο κ. Κοτζιάς τόνισε, αναφερόμενος έμμεσα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, πως «με τη στάση μου» είπε υπερασπίστηκα τη χώρα αλλά και την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης» προσθέτοντας ότι «μου λένε πως κοίταξα το εγώ και όχι το εμείς. Δεν ήξερα ότι στην αριστερά το εμείς είναι ο Καμμένος»

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται η κυβερνητική πολιτική και κυρίως δεν είναι δυνατόν «να αφήνεις αυτόν που δεν την εφαρμόζει και εκβιάζει»

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως πρέπει να σταματήσει η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της με την έξοδο από τα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε μια ευρύτερη δυνατή δημοκρατική συμμαχία με στελέχη που εμφανίζονται διατεθειμένα να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο.

Για τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «το Πράττω θα απαιτήσει όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία».

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες» δήλωσε.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο ΥΠΕΞ, ανέφερε πως ηΔύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε:

«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι' αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία... Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι - και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα - ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν κάνουμε καμία υποχώρηση έναντι της Τουρκίας Για το ονοματολογικό είπε ότι θέλουμε ο γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό της και να πάει η μισή στην Τουρκία και η άλλη μισή στην Αλβανία; Πρέπει να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα.

Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα παραχωρεί την γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία Ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είπε ότι στο Πράττω είμαστε ενάντια στην ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου. Η Ελλάδα έχει ακή πείρα από διαδικές εξουσίες.

Αν σου άρεσε κάνε