«Κρυφτό» Τσίπρα με την επιστολή παραίτησης Κοτζιά

«Κρυφτό» Τσίπρα με την επιστολή παραίτησης Κοτζιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:07 Δημιουργία 19/10/18, 15:34

«Όχι» απάντησε δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας στην προτροπή του Νίκου Κοτζιά να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, στην οποία, όπως ο ίδιος είπε σε χθεσινές δηλώσεις του, εξηγεί όλους τους λόγους της απόφασής του.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως το «ζήτημα Κοτζιά» έχει λήξει, δείχνοντας ενοχλημένος από τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ενδεικτική η υπεκφυγή του, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί στα σχόλια περί «εκβιασμού» του από τον Πάνο Καμμένο.

«Θα διαβάσω την επιστολή του Νίκου Κοτζιά αλλά δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ προσωπικές επιστολές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Για μένα το θέμα έχει λήξει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει για εμάς τον πήχη ώστε να συνεχίσουμε μια σειρά πολιτικές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε. Σε ότι αφορά εμένα αυτά τα 3,5 χρόνια ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός και συνεργάτης αλλά ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που με κάνει ευτυχή είναι ότι θα έχω τη δυνατότητα να συμβουλεύομαι αυτό το βιβλίο τακτικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που τώρα είναι στα χέρια μου», συμπλήρωσε.

Εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση, που έδωσε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα, γιατί κράτησε τον κ. Καμμένο και έδιωξε τον κ. Κοτζιά, ο οποίος εκφράζει και την εθνική γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχουμε δυο μεγάλα επιτεύγματα: Την έξοδο από την κρίση και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας. Είμαι εδώ για να προστατεύσω και τα δύο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα για το άλλο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα κρατήσει την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ευχήθηκε δε στον Ζόραν Ζάεφ καλή επιτυχία στην διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Άλλα στο εσωτερικό, άλλα στο εξωτερικό

Εντυπωσιακή είναι η «γραμμή», που πέρασε ο πρωθυπουργός όσον αφορά την κυβερνητική διγλωσσία ως προς τα εθνικά ζητήματα.

Ο ίδιος ουσιαστικά επέτρεψε στον κ. Καμμένο να... παραληρεί στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό να συντάσσεται με την πρωθυπουργική «γραμμή».

«Άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης που κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει και άλλο η Εθνική Γραμμή, που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα από τους υπουργούς της κυβέρνησης», είπε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Από εδώ και στο εξής, όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο Εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της Εθνικής Γραμμής. Στο εσωτερικό ο διάλογος είναι σεβαστός», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε