Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τις τράπεζες για να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τις τράπεζες για να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:32 Δημιουργία 17/10/18, 09:50

Το στίγμα του κυβερνητικού έργου της ΝΔ όσον αφορά τα «καυτά» μέτωπα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για τη δική του πολιτική ως προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στον απόηχο του πρόσφατου «κραχ» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο ίδιος τόνισε πως θα στηρίξει τα πιστωτικά ιδρύματα, για να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης προς τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από την κρίση, αλλά και για να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που, εκμεταλλεύονται σήμερα τα κενά του συστήματος.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι τράπεζες τονίζει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά χρειάζεται να κινηθούν με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του κόμματός του, όταν αυτό αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε, ως κεντρικό του στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας διεθνώς, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει και μέσα από ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα: να πείσουμε τους πάντες, τις αγορές, τους πιστωτές, τους επενδυτές και κυρίως τον ελληνικό λαό. Να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη προς τη χώρα και τη νέα κυβέρνηση», σημείωσε ο ίδιος. χαρακτηριστικά. «Θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε οριστικά με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει», συμπλήρωσε.

Εξήγησε δε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και έλεγχο των δαπανών, επισημαίνοντας ότι «η φορολογία είναι ένα επενδυτικό εργαλείο όταν συνδυάζεται με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Μιλώντας γενικότερα για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ επέδειξε όχι μόνον συνέπεια, αλλά και αντοχή απέναντι στις συστηματικές επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Ως προς το «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ότι «το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα. Συμβολίζει τη νέα Αθήνα», προαναγγέλλοντας ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία χρονοτριβή.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, η επένδυση θα ξεκινήσει μέσα στο 2019. Κάτι ανάλογο δεσμεύτηκε και για τις Σκουριές, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με ένα νέο πρόγραμμα, ο ίδιος υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρεί αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη και ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί «προκειμένου η χώρα μας να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο μνημόνιο».

Αν σου άρεσε κάνε