ΝΔ: Στην τελική ευθεία οι λίστες για τους δήμους

ΝΔ: Στην τελική ευθεία οι λίστες για τους δήμους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:50 Δημιουργία 15/10/18, 10:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πατούλη για την Αττική ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής λίστας της ΝΔ για τις περιφερειακές εκλογές.

Σειρά έχουν οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπου και εκεί η μάχη που θα δοθεί, θα είναι εξόχως πολιτική λόγω του αριθμού των ψηφοφόρων.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ολοκληρώσει την σχετική λίστα το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας στους υποψήφιους.

Στην Αθήνα, που αποτελεί ουσιαστικά την «μητέρα των μαχών» ως προς τους δήμους, απομένει πλέον η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Μπακογιάννη. Μετά τον υποψηφιότητα Πατούλη στην περιφέρεια, ο κ. Μπακογιάννης δεν θα έχει κανέναν εσωκομματικό αντίπαλο και θα διεκδικήσει με αξιώσεις μια καθαρή νίκη (ίσως και από την πρώτη Κυριακή, λένε οι πιο αισιόδοξοι) λόγω και της πετυχημένης θητείας που είχε σε διαφορετικούς βαθμούς της αυτοδιοίκησης, σε Καρπενήσι και περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η κυρία Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια στον νόμο Χανίων στις επόμενες εκλογές και κατά συνέπεια, απαντά και με αυτόν τον τρόπο σε ενδεχόμενες επιθέσεις με αιχμή την οικογενειοκρατία.

Στον Πειραιά, η στήριξη της υπερκομματικής υποψηφιότητας του νυν δημάρχου κ. Γιάννη Μωραλη κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ οι διαρροές περί υποψηφιότητας του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου δεν αντιμετωπίζονται, ως πιθανό ενδεχόμενο από την οδό Πειραιώς.

Εάν προκριθεί οριστικά η επιλογή Μώραλη, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει στο ψηφοδέλτιό του επιφανή στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά, όπως είναι η κα Λίτσα Καλαγιά, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και επί της θητείας Χρήστου Αγραπίδη και επί Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Μεγάλο «αγκάθι», παραμένει για την ΝΔ, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης δεν πρόκειται να υποστηριχθεί από τον κ. Μητσοτάκη, κάτι άλλωστε που είχε αποκλειστεί εδώ και καιρό και με την σύμφωνη γνώμη μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Υποψηφιότητες νυν βουλευτών, όπως είναι οι κ.κ. Καλαφάτης και Γκιουλέκας έχουν ήδη αποκλειστεί, ενώ τα σενάρια που εμφάνιζαν την κα Μαρία Σπυράκη να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Ορφανού, ενώ η τοπική οργάνωση φέρεται να προκρίνει την υποψηφιότητα του νυν προέδρου του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης κ. Πάρι Μπίλια. Την οριστική απόφαση θα την λάβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, συνυπολογίζοντας προφανώς και τις δυνατότητες που θα έχει το προτεινόμενο από τη ΝΔ πρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις τα ονόματα θα προκύψουν μετά από εισηγήσεις τοπικών βουλευτών, αλλά και μετά από την διενέργεια τοπικών δημοσκοπήσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του σε αυτές τις πόλεις να προκριθούν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα των περιοχών και ξέρουν ποιες είναι οι δυνατότητές τους.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε