«Μαχαίρια» κυβέρνησης - ΝΔ για την ΔΕΗ και την EDS

«Μαχαίρια» κυβέρνησης - ΝΔ για την ΔΕΗ και την EDS

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:42 Δημιουργία 09/10/18, 18:31

Σε σημαντική πολιτική κόντρα αναβαθμίζεται η εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες της ΝΔ για τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν την Επιχείρησης στην εν λόγω κίνηση.

Απαντώντας στην Πειραιώς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει πως «η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός αναφέρει ότι «η Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας».

Κάνοντας επίθεση στη ΝΔ και στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο Κώστας Σκρέκας καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα, ο κ. Σταθάκης αναφέρει πως «απορώ γιατί η ΝΔ θυμήθηκε, τώρα, το θέμα. Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ, με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη» προσθέτει ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σκρέκας στην ερώτηση του τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο».

Ακόμα, το στέλεχος της ΝΔ τονίζει πως «η ΔΕΗ εξαγόρασε την EDS εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Η απάντηση της ΔΕΗ

Από την πλευρά της ΔΕΗ, η διοίκηση της Επιχείρησης τόνισε πως «η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων»

Αν σου άρεσε κάνε