«Αβάντα» Μπίστη στον Τσίπρα για το Σκοπιανό

«Αβάντα» Μπίστη στον Τσίπρα για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:28 Δημιουργία 08/10/18, 18:22

Το «μάτι» προς το ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών και το Σκοπιανό «έκλεισε» τη Δευτέρα ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, με άρθρο του στο «Έθνος».

Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «6 μύθοι για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ», ο κ. Μπίστης, αναφορικά με την εκτίμηση εκτίμηση ότι «ο Ζάεφ απέτυχε γιατί δεν συμμετείχε το 50% των ψηφοφόρων», υποστηρίζει ότι «ο Ζάεφ πέτυχε μια καθαρή νίκη που θα την κεφαλαιοποιήσει στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Νοεμβρίου εάν δεν βρεθούν τώρα οι 11 επιπλέον βουλευτές για την συνταγματική αναθεώρηση» και αυτό γιατί όπως σημειώνει ο κ. Μπίστης «οι θετικές ψήφοι στο δημοψήφισμα είναι σε απόλυτο αριθμό περισσότερες από αυτές που συγκέντρωσαν τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές».

Στην τοποθέτηση ότι «δεν υπάρχει χρόνος για την κύρωση της συμφωνίας» ο κ. Μπίστης υποστηρίζει ότι «υπάρχει εφόσον οι εκλογές γίνουν τέλη Νοεμβρίου και προφανώς εφόσον ο Ζάεφ συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 για την Συνταγματική αναθεώρηση» καθώς «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα θα δώσει την απαιτούμενη μικρή παράταση για την υλοποίηση της Συμφωνίας».

Στον ισχυρισμό ότι «η πολιτική του Τσίπρα στο Μακεδονικό απέτυχε» ο Νίκος Μπίστης, στο άρθρο του σημειώνει ότι «αντιθέτως μένοντας εξαρχής σταθερός στην άποψη του για «λύση τώρα» και αξιοποιώντας τις κραυγαλέες αντιφάσεις στην πολιτική της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση ανεξαρτήτως εξελίξεως. Στο εσωτερικό δεν υπέστη την καθίζηση που προέβλεπαν διάφοροι λόγω της απόφασης του να προχωρήσει στην Συμφωνία. Στο εξωτερικό σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ αναζητούν απεγνωσμένα συναινετικές διαδικασίες σε ακανθώδη θέματα προσφέρει μαζί με τον Ζάεφ ένα παράδειγμα επίλυσης μιας χρονίζουσας διαφοράς».

Επίσης, στην τοποθέτηση ότι «απεδείχθη ότι είναι μια Συμφωνία την οποία αποδοκιμάζουν και οι δύο λαοί» ο κ. Μπίστης ισχυρίζεται ότι «αυτό που απεδείχθη είναι αυτό που ξέραμε: ότι είναι μια Συμφωνία που την πολεμούν λυσσαλέα οι εθνικιστές και από τις δύο πλευρές εμφανιζόμενοι στις χώρες τους με την λεοντή του πατριώτη, παρασύροντας προσωρινά και καλοπροαίρετους πολίτες. Όμως ο πανδαμάτωρ χρόνος δίνει τις απαντήσεις του και εξαερώνει εθνικιστικούς μύθους και ιδεοληπτικές παροξύνσεις. Αρκεί βέβαια να υπάρχει χρόνος».

Ο κ. Μπίστης απάντησε, στο άρθρο του, και στον ισχυρισμό ότι «η Συμφωνία βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα» λέγοντας ότι «αυτή η διαπίστωση παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής αλλά αποτελεί πάγια θέση των διαφωνούντων με την Συμφωνία… Αντιθέτως η Συμφωνία - αναγκαία και απαραίτητη όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και για την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων- απαιτεί δύσκολες επιλογές για την γείτονα η οποία πρέπει να αλλάξει όνομα και Σύνταγμα. Μόνο όσοι νομίζουν ότι το Μακεδονικό ζήτημα δημιουργήθηκε από τον Τίτο και αγνοούν το ιστορικό του βάθος μπορεί να θεωρούν εύκολη την διαδικασία που επιβάλλει η Συμφωνία στους γείτονες».

Τέλος, στον ισχυρισμό ότι «ο χρόνος δεν μας πιέζει. Το βασικό είναι να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε» ο κ. Μπίστης απαντά στο άρθρο του τα εξής: «Μια κυβέρνηση της ΝΔ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση και θα πετύχει καλύτερη Συμφωνία. Είναι ο μύθος των μύθων που τρέφει τους υπόλοιπους. Και είναι τεράστια η ευθύνη όσων σε όλο το πολιτικό φάσμα ξέρουν ότι καλύτερη Συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα δεν μπορεί να υπάρξει - αν κάτι απέδειξε το Δημοψήφισμα είναι ακριβώς αυτό - αλλά στον βωμό του πάθους τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ είτε σιωπούν είτε μεταβάλλουν στάση και ζητάνε χρόνο, να μην βιαστούμε, να δούμε πρώτα τις εξελίξεις και άλλα ακατανόητα. Και αυτό γιατί ξέρουν καλά και από την εμπειρία του Κυπριακού και από το Μακεδονικό (εμπάργκο ) ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας και ότι η απόρριψη καλών συμφωνιών οδηγεί μετά σε χειρότερες».

Αν σου άρεσε κάνε