Σφάζονται με το γάντι στη «σκιά» του Σκοπιανού

Σφάζονται με το γάντι στη «σκιά» του Σκοπιανού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:30 Δημιουργία 02/10/18, 09:23

Με το… «γάντι» έσφαξε τον Πάνο Καμμένο ο Νίκος Κοτζιάς, στον απόηχο της ολοφάνερης κόντρας των δύο υπουργών, η οποία ξέσπασε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ την περασμένη Κυριακή, όταν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος έσπευσε να δηλώσει δικαιωμένος, κρίνοντας τη σχετική διαδικασία ως «άκυρη» λόγω της πολύ χαμηλής ομολογουμένως συμμετοχής στις κάλπες.

Αν και ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις τεταμένες σχέσεις του με τον ΥΠΕΘΑ, προχωρώντας ακόμη και σε δηλώσεις χάρη αστεϊσμού τύπου οι διαφωνίες με τον κ. Καμμένο είναι σαν «το καβγαδάκι ενός γάμου», επί της ουσίας το «ρήγμα» εντός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγάλο. Το ερώτημα είναι, αν παράλληλα, είναι και τόσο δυνατό, έτσι ώστε να ρίξει τους κυβερνώντες από τις πολυπόθητες καρέκλες τους.

Απάντηση εδώ δεν έδωσε, πάντως, ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος προεξόφλησε ωστόσο πως των εκλογών θα προηγηθεί η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ίδιος βάζοντας ξανά σε τάξη… τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επανέλαβε ότι ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όχι δεσμευτικός και «σιγοντάροντας» έτσι τον Ζόραν Ζάεφ, χαιρέτισε την αποφασιστικότητά του να επιστρέψει άμεσα τη Συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, εξαπολύοντας επίθεση κατά της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, η οποία ικανοποιήθηκε με τη μικρή συμμετοχή στις κάλπες.

Σαφώς, όπως και ο κ. Τζανακόπουλος, έτσι και ο κ. Κοτζιάς κινήθηκε στη «γραμμή» της «δημοκρατικής» κυβέρνησης, για να καλύψει τη διγλωσσία ως προς τα κορυφαία εθνικά θέματα, ενώ παράλληλα έριξε «βολές» κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες», είπε ο υπουργός κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι, θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός». Προεξόφλησε πάντως ότι των εκλογών θα προηγηθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Με τον κ. Καμμένο υπάρχει η διαφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό οι διαφορές να εκδηλώνονται με ένταση, και αυτό δεν έχει συμβεί», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς.

«Η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καβγαδάκι ενός γάμου”. Δεν έχει πάρει διαστάσεις, όμως», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική».

«Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών», είπε.

Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι ελληνική Βουλή θα καταφέρει να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».

Ερωτηθείς, αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία, απάντησε: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο ίδιος τόνισε το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη στάση της σκοπιανής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι επέλεξε την αποχή, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση θα ηττάτο».

Την ίδια ώρα, αφού διευκρίνισε ότι το πραγματικό εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ψηφοφόρους και όχι σε 1,8 εκατομμύρια, συμπέρανε ότι το «ναι» έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, παρά το ποσοστό του 37% στους εγγεγραμμένους εκλογείς.

Επεσήμανε δε, ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

«Η ΠΓΔΜ έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε» επεσήμανε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι. Ξεκαθάρισε δε, ότι «κανείς δεν είναι όμηρος» και ότι η γειτονική χώρα «έχει να κάνει πολύ περισσότερα» σε σχέση με την Ελλάδα.

Τέλος, επαναλαμβάνοντας τα θετικά της συμφωνίας, εξέφρασε το παράπονο ότι «στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί η σημασία της αλλαγής του ονόματος, όπως και το erga omnes, το οποίο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πακέτο για τη γείτονα χώρα».

Αν σου άρεσε κάνε