Ποια η στρατηγική Μητσοτάκη κοιτάζοντας προς τα… δεξιά της ΝΔ

Ποια η στρατηγική Μητσοτάκη κοιτάζοντας προς τα… δεξιά της ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:55 Δημιουργία 02/10/18, 08:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο και προς τα... δεξιά της, όπου δημιουργούνται νέοι πολιτικοί φορείς, η ΝΔ σκληραίνει την στάση της ως προς το Σκοπιανό, επικεντρώνοντας την κριτική της κατά της στάσης των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.

Από τα «γαλάζια» στελέχη δεν πέρασε απαρατήρητη η διαφορετική προσέγγιση, που είχαν σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι δυο κυβερνητικοί εταίροι και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που επιμένουν να ζητούν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να λυθεί το παράδοξο: άλλη γραμμή να ακολουθεί στο εθνικό θέμα το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα να λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επισήμως, η ΝΔ δια της εκπροσώπου της Μαρίας Σπυράκη σημείωσε χθες ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων σε μία άλλη χώρα». Παράλληλα, η ίδια επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να επικυρώσει ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές την συμφωνία των Πρεσπών.

Η στάση αυτή της ΝΔ στοχεύει εκτός της συσπείρωσης του δικού της ακροατηρίου - που ούτως η άλλως είναι σε υψηλά επίπεδα - στην αποδυνάμωση πολιτικών κινήσεων που εξελίσσονται στα δεξιά της. Ο φορέας του Φαήλου Κρανιδιώτη, η κίνηση Βελόπουλου, αλλά και το νέο κόμμα που ανακοινώνουν σήμερα οι Τάκης Μπαλτάκος και Δημήτρης Καμμένος μπορεί να μην έχουν δυναμική και να βρίσκονται μακριά από το όριο του 3% για είσοδο στην Βουλή, ωστόσο το άθροισμά τους είναι κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, που επιδιώκει η ΝΔ.

Στο χώρο της λεγόμενης «δεξιάς» η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συμπιέσει όσο γίνεται περισσότερο τα ποσοστά των κομμάτων, που θα κινηθούν δεξιότερα.

Για το λόγο αυτό, οι θέσεις της ΝΔ στα εθνικά θέματα θα παραμείνουν σταθερές (γεγονός που θα βοηθήσει και στην παγίωση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στους περισσότερους νομούς της Βορείου Ελλάδας), θα διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος να υπάρξουν πρόσωπα, τα οποία θα προέρχονται από παραδοσιακά συντηρητικές κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα σώματα ασφάλειας και οι ένοπλες δυνάμεις.

Δημοσκοπικά, ο στόχος της ΝΔ είναι να κερδίσει το μεγαλύτερο τμήμα του 2-2,5%, που φέρονται να συγκεντρώνουν αθροιστικά αυτοί οι νέοι πολιτικοί φορείς. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν στην οδό Πειραιώς, η αυτοδυναμία θα είναι πολύ κοντά.

Αν σου άρεσε κάνε