ΝΔ: Δεν συμμετέχουμε στο «παιχνίδι μεταγραφών» - Οι στόχοι προς τις κάλπες

ΝΔ: Δεν συμμετέχουμε στο «παιχνίδι μεταγραφών» - Οι στόχοι προς τις κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:20 Δημιουργία 27/09/18, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

«Κινούμενη άμμο» θυμίζει το πολιτικό σκηνικό με τους βουλευτές των μικρότερων κομμάτων να βρίσκονται σε αναβρασμό και τις ανεξαρτητοποιήσεις να αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Μεγαλύτερη πίεση δείχνουν να υφίστανται τα κόμματα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι κάτω από το όριο του 3%, ποσοστό που τους εξασφαλίζει την είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Το «ποτάμι», οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία ξεπερνούν το ζήτημα μιας απλής εσωστρέφειας. Στη ΝΔ παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα με τις ανεξαρτητοποιήσεις, τις απειλές διαγραφών κλπ., αλλά διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα «παιχνίδι μεταγραφών».

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν τον ενδιαφέρει να πάρει βουλευτές από αλλά κόμματα και ότι επικεντρώνει την προσοχή του σε πρόσωπα, που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες της φιλελεύθερης παράταξης.

Στην πορεία προς τις κάλπες και εφόσον έχουν ανεξαρτητοποιηθεί βουλευτές και έχουν διαχωρίσει τις θέσεις τους με τα κόμματα, που μπήκαν σε αυτή την Βουλή , τότε τα δεδομένα και για τη ΝΔ θα είναι διαφορετικά. Τίποτε, όμως, δεν πρόκειται να γίνει αυτή την ώρα πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών .

Στην Πειραιώς θεωρούν απολύτως κατανοητή την κινητικότητα, που παρατηρείται στα μικρότερα κόμματα και την αποδίδουν στην πίεση, που αυτά υφίστανται εξαιτίας της πολιτικής πόλωσης, γεγονός που πιστοποιείται και από το σύνολο των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Τα διλήμματα που έχουν τεθεί από τους ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας είναι ξεκάθαρα , όπως επίσης ξεκάθαρο είναι ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους έχει «χτυπήσει κόκκινο». Στη ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η πόλωση θα πλήξει αργά η γρήγορα και το Κίνημα Αλλαγής και αναμένουν επίθεση και από τη Φώφη Γεννηματά, σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τους δικούς της ψηφοφόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα επενδύσει στη λογική ότι για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος δρόμος είναι η υποστήριξη της ΝΔ, καθώς θέλει να πετύχει:

  1. Να απορριφθεί η λογική της «χαμένης ψήφου», δηλαδή η στήριξη προς τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ
  2. Να διατηρήσει την υψηλή συσπείρωση της ΝΔ
  3. Να διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο ακόμη και πολιτών, που ανήκαν παραδοσιακά σε άλλους ιδεολογικά και πολιτικά χώρους, αλλά τώρα θέλουν να διώξουν από την εξουσία τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο. Αυτό, άλλωστε, θα προσπαθήσει να το πετύχει και με την ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ προσώπων, που δεν προέρχονται από τον πυρήνα του κόμματός του.
Αν σου άρεσε κάνε