ΝΔ: Συμπληρώνεται το παζλ με τις υποψηφιότητες για δήμους και περιφέρειες

ΝΔ: Συμπληρώνεται το παζλ με τις υποψηφιότητες για δήμους και περιφέρειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:49 Δημιουργία 26/09/18, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το σχέδιο του για μία αυτάρκη τοπική αυτοδιοίκηση, ικανή να διαχειρίζεται μόνη της τους πόρους, ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα το παζλ με τις υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση τόσο την πολιτική του στο «μέτωπο» της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, όσο και τα πρόσωπα που η συντηρητική παράταξη θα υποστηρίξει στις επικείμενες εκλογές.

Χθες, ο ίδιος έκανε ένα αποφασιστικό βήμα και σε συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ ανέπτυξε την πρότασή του για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ την συγκρότηση μικτής επιτροπής από στελέχη του κόμματός του και από δημάρχους, έτσι ώστε να γίνει η εξειδίκευση της πρότασής του και η πιθανή βελτίωση της.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των δημάρχων τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης των ποσών, που προκύπτουν από τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίησή τους.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με πρόσωπα, τα οποία θα ενδιαφέρονταν να εμπλακούν στα κοινά. Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτεευσης συναντήθηκε με τον Ηλία Στεφανόπουλο, γιο του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στην περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στεφανοπουλος δήλωσε θετικός απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα του δώσε τις επόμενες ημέρες την οριστική του απάντηση.

Στο μεταξύ, για την περιφέρεια Αττικής εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, το προβάδισμα εξακολουθεί να το έχει ο Γιώργος Πατούλης . Στην κεντρική Μακεδονία είναι «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο του Αλέκου Καχριμάνη , στην Κρήτη θα υποστηριχθεί ο Σταύρος Αρναουτάκης και στην Ανατολική Μακεδονία ο Χρήστος Μέτιος.

Στην Πελοπόννησο πόντους κερδίζει η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Καλαμάτας, κ. Νικάς και αυτό που απομένει, είναι να καμφθούν οι ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργό. Το θέμα ετέθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά και όπως βεβαιώνουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, ο πρώην πρωθυπουργός φάνηκε να μην επιμένει στις επιφυλάξεις που είχε αρχικά διατυπώσει.

Στους μεγάλους δήμους, ο «πονοκέφαλος» αφορά τη Θεσσαλονίκη , όπου ακόμη δεν είχε προκριθεί κάποιο πρόσωπο. Δεδομένη θεωρείται η απόσταση της ΝΔ από τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να δώσει το χρίσμα σε κάποιον αυτοδιοικητικό, αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει. Στην Αθήνα οριστική είναι η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στον Πειραιά θα υποστηριχθεί κατά πάσα πιθανότητα ο υπερκομματικός συνδυασμός του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη.

Αν σου άρεσε κάνε