Το όραμα Μητσοτάκη για το «αύριο»: Ανάπτυξη με μείωση φόρων και εισφορών

Το όραμα Μητσοτάκη για το «αύριο»: Ανάπτυξη με μείωση φόρων και εισφορών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:36 Δημιουργία 15/09/18, 20:09

Ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με στόχο τις φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις, που θα δώσουν «πνοή» στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, όπου αναφέρθηκε στα έξι βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματός του, με σύνθημα «μπορούμε».

Σε μία ομιλία-σταθμό εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν «αέρα» έως και αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις το όραμά του για το «αύριο», για την αναγέννηση της πατρίδας, το οποίο στηρίζεται σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών, στη μείωση της φορολογίας παντού και των εισφορών, σε ένα Δημόσιο όπου θα επικρατεί αξιοκρατία, σε ένα ασφαλές κράτος για τους πολίτες, σε μία Παιδεία που η αριστεία θα επιβραβεύεται...

Επισημαίνοντας ότι την επόμενη κιόλας μέρα της επικράτησης της ΝΔ στις κάλπες, ο ίδιος θα καταργήσει τα capital controls, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους έξι εθνικούς στόχους για την αναγέννηση της χώρας:

Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους.

-Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική, καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.

-Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.

-Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.

-Στόχος 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος Δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.

-Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε την θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο».

Τέλος στα capital controls

«Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί. Και επειδή πιστεύω στους Έλληνες μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Χαρακτήρισε ως μεγάλο εθνικό στόχο να διεκδικήσει, σε δεύτερο χρόνο την μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων ύψους 3.5% «που δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας».

Δέσμευση για μείωση φορολογίας και εισφορών

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας και των εισφορών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι με την κυβέρνησή του θα τελειώσει η πρακτική των «υπερπλεονασμάτων».

Ο ίδιος προανήγγειλε:

-Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

-Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

-Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

-Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

-Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

-Μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος. Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης.

-Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας.Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

-Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως είπε ο ίδιος, «διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%».

«Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία».

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι όποιος επιθυμεί, «θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα», ενώ «θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο».

Το στοίχημα των επενδύσεων

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρθηκε σε ευκαιρίες για μια επενδυτική έκρηξη σε τουρισμό, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, δεύτερη κατοικία, στην προβολή του πολιτισμού την ενέργεια τις μεταφορές και την νέα τεχνολογία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε «εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα φέρουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό».

Σκοπιανό: «Συμφωνία-ντροπή»

Εξαπολύοντας βαρύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «συμφωνία-ντροπή», που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας.

«Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς», είπε.

«Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε, στην επόμενη Βουλή», δήλωσε για να προσθέσει «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

«Το κλείσιμο μίας γκρίζας εποχής»

«Στην πολιτική και οικονομική μας ζωή, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Ειδικά φέτος, όμως, αυτή η εκδήλωση αποκτά ξεχωριστή σημασία. Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στο ξεκίνημα της ομιλίας του Βελλίδειο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως «το χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια» και «το κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους.

«Δεν χρειάζεται να περιγράψω με λεπτομέρεια τη σημερινή Ελλάδα. Οι καθημερινές σας εμπειρίες είναι πολύ πιο δυνατές από τα λόγια που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Θα πω ένα πράγμα μόνο, έχοντας πλήρη επίγνωση της βαρύτητας αυτής της θέσης. Το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας, έχει σπάσει», υπογράμμισε ακόμη και πρόσθεσε:

«Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς. μΌλα αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους. Για όλα αυτά οι πολίτες εμπιστεύονται με την ψήφο τους, τους πολιτικούς. Δυστυχώς όλα αυτά σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Το ζούμε πλέον στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Το είδαμε στην εθνική τραγωδία της 23 η ς Ιουλίου στο Μάτι. Η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας».

Μήνυμα επαγρύπνησης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης, τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει». «Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΝΔ και ζήτησε «να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους».

«Μπορούμε», είπε «και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ενώ δήλωσε ότι «σε δώδεκα μήνες θα έρθω πάλι στη ΔΕΘ. Πιστεύω ότι, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω μια εβδομάδα νωρίτερα για να την εγκαινιάσω», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε