Την Τρίτη η ομιλία του Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Τρίτη η ομιλία του Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:49 Δημιουργία 10/09/18, 16:50

Στις 10:00 το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του μετά και από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

21:30 Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

10:00 Ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης.

Αποτίμηση του έργου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τη συζήτηση της τέταρτης και τελευταίας ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τί περιμένουν από τα κράτη μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Αλ. Τσίπρας: Ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Τρίτη το πρωί.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και ο κ. Τσίπρας θα έχουν συνάντηση σήμερα το βράδυ, ενώ αύριο θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 12:45 (τοπική ώρα).

Ως τώρα έχουν συζητήσει κατά σειρά στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης: ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ , της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ στην ολομέλεια του Ε.Κ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη το πρωί.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ -που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018- αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Ψηφοφορία για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία

Παρόντος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία πριν διεξαχθεί ψηφοφορία, την Τετάρτη, που θα καλεί την Ένωση να αντιδράσει σε εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές στοιχειοθετούν κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το 'Αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόταση με εισηγήτρια τη Γιούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι, Ολλάνδια), χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφ όσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης

Θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

Αν σου άρεσε κάνε