«Πυρά» Μητσοτάκη στην κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ

«Πυρά» Μητσοτάκη στην κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:12 Δημιουργία 06/09/18, 14:06

Το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθεί η ΝΔ για τη φετινή, 83η ΔΕΘ έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωσε με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, 48 ώρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση μετά την 20η Αυγούστου πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια. Η μόνη πραγματικότητα είναι ότι πράγματι, στις 20 Αυγούστου, έληξε η δανειακή σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2015 και είχε εξαρχής τριετή διάρκεια».

«Βγήκε, όμως, η χώρα πραγματικά από τα μνημόνια; Ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός των μνημονίων; Γιατί κατέστη απαραίτητο και το 3ο αχρείαστο, -όπως φαινόταν τουλάχιστον από τις αρχές του 2015- μνημόνιο;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γιατί η χώρα μας, πολύ απλά, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές. Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Μετά τη λήξη του η χώρα να μπορεί να έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος τον οποίον η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει από την αρχή και καθώς παρακολουθούσε την πορεία υλοποίησης του 3ου μνημονίου. Λέγαμε πάντα στον κ. Τσίπρα: κάνε ό,τι πρέπει, φρόντισε να κάνεις ό,τι χρειάζεται ώστε, μετά τη λήξη του προγράμματος, η χώρα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. Σήμερα, λοιπόν, η χώρα είναι εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6%».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων. «Τι έμεινε; Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η αυστηρή λιτότητα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060», συμπλήρωσε ο ίδιος. Τόνισε, δε, πως «απέναντι στην εικονική πραγματικότητα την οποία επιμένει να παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας υπάρχουν στοιχεία, δεδομένα τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, κάποια φορολογική εκκρεμότητα και πάνω από ένα εκατ. έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σχολίασε πως παραμένουν κολλημένες στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -δαπάνες με πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή- έχουν σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου κατά 760 εκατομμύρια.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται σήμερα στη χώρα. Και όλα αυτά σε μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας -και υπάρχουν τέτοιες και θέλω να τις χαιρετίσω- είναι, δυστυχώς, εξαιρέσεις. Δεν είναι ο κανόνας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έκανε επίσης λόγο, σε ό,τι αφορά το επιχειρείν, για «ασφυκτικό πλαίσιο πολύ υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων», ένα ασφαλιστικό σύστημα «το οποίο επιβάλλει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη μισθωτή εργασία» και ένα περιβάλλον «βαθιά γραφειοκρατικό». Όπως κατήγγειλε, «καμία πραγματική προσπάθεια απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν έχει δρομολογηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η συμφωνία την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα, που προσβάλλει όλους τους Έλληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, οι οποίες δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας”». Έκανε επίσης λόγο για διπλωματική και πολιτική ήττα των κ. Τσίπρα και Κοτζιά, τους οποίους κατηγόρησε πως «έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού, ερήμην των κομμάτων». Πρόσθεσε, δε, ότι το Σκοπιανό από μόνο του αποτελεί και ένα τεράστιο αυτοτελές οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το να επιδοθούν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε ένα άκρατο κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας θα βλάψει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα». «Δεν έχω πρόθεση, να ακολουθήσω τον Πρωθυπουργό σε αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να σας πω ότι είναι πρωτοφανές -εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί- η αντιπολίτευση να φέρεται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό που συνήθως, αλλά όχι πάντα, διακρίνει την αντιπολίτευση», συνέχισε.

Όπως πρόσθεσε, «επειδή διαβάζω και σήμερα στις εφημερίδες ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, του λέω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να μην μπει στον κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν την ημέρα των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και εφόσον, όπως πιστεύω, την εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα κληθεί να το εφαρμόσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών».

Περιγράφοντας το σχέδιο της ΝΔ, επανέλαβε ότι η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στο επίκεντρο του προγραμματικού της λόγου. «Μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% εντός μίας διετίας, της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Θα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε άμεσα και εφόσον η οικονομία πάρει μπροστά όπως εκτιμούμε ότι θα γίνει με ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων το οποίο μπορούμε να δρομολογήσουμε, σε βάθος τετραετίας μπορούμε να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, πάντα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», συμπλήρωσε.

Για το ασφαλιστικό, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των εισφορών στην κύρια ασφάλιση από το 20% στο 15%. Όπως υπογράμμισε, «αυτό το οποίο θέλω να συγκρατήσετε είναι την απόλυτη δέσμευσή μας και τη δική μου προσωπική δέσμευση να απελευθερώσω τον ιδιωτικό τομέα από αυτή τη θηλιά που έχει περάσει στο λαιμό σας ο κ. Τσίπρας. Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Αν σου άρεσε κάνε