Το κεφάλαιο «κυβερνησιμότητα» ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το κεφάλαιο «κυβερνησιμότητα» ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 05/09/18, 08:32
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στο κεφάλαιο «κυβερνησιμότητα», επενδύει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρώντας βήμα - βήμα στην παρουσίαση όχι μόνο του κυβερνητικού του προγράμματος, αλλά και στην ανάλυση του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, εφόσον είναι αυτός ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, θεωρεί ότι η εκλογική αρχή θα κριθεί στο πεδίο της αξιοπιστίας μεταξύ των ηγετών των δυο μελών κομμάτων αλλά και στις προχειρότητες που ο καθένας θέτει για την χώρα. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην προβολή των θέσεών του και λιγότερο στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Χθες, στην εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (alpha) και η οποία αποτελεί προφανώς πρόκριμα των όσων θα πει στην ΔΕΘ σε δέκα ήμερες, αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις - πρωτοβουλίες του ως πρωθυπουργός, αλλά και στο κυβερνητικό σχήμα που ο ίδιος θα δημιουργήσει.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε:
1. Την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου
2. Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό
3. Την προώθηση σχεδίου που θα έχει ως στόχο την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% σε βάθος 4ετιας
4. Την μείωση φορέων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις
5. Την διατήρηση για δυο χρόνια του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους
6. Την δημιουργία μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο δεν θα υπάρχουν καθόλου θέσεις υπουργών αναπληρωτών και οι θέσεις των υφυπουργών θα είναι εξαιρετικά μειωμένες.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ θα πει πολλά περισσότερα για τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του, ενώ θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τη νοοτροπία που θα διέπει τη νέα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει αποφασισμένος να μην παρακολουθήσει την πολωτική στάση της κυβέρνησης, ούτε την παροχολογία στην οποία θα επιδοθεί -όπως λένε στη ΝΔ- ο κ. Τσίπρας.

Ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ παραμένει το Σκοπιανό, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην γειτονική χώρα το κρίσιμο δημοψήφισμα, το οποίο εν πολλοίς θα καθορίσει και την πορεία του όλου ζητήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες ότι δεν πρόκειται να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών εάν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και επεσήμανε ότι ο κ. Καμμένος δηλώνει από την μια πλευρά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για να μην περάσει η Συμφωνία ελπίζοντας ότι δεν θα κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ζάεφ, αλλά από την άλλη στηρίζει την κυβέρνηση γιατί θέλει να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο στην καρέκλα του.

Αν σου άρεσε κάνε