«Τέλος οι περικοπές, ώρα για παροχές» το νέο αφήγημα Τσίπρα για τη ΔΕΘ

«Τέλος οι περικοπές, ώρα για παροχές» το νέο αφήγημα Τσίπρα για τη ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:05 Δημιουργία 31/08/18, 11:51

Το «κοστούμι» του «Αριστερού» αρχηγού φόρεσε ο πρωθυπουργός για την εμφάνισή του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό Παπακώστα.

Προωθώντας το μήνυμα «τέλος οι περικοπές, ώρα για παροχές», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της επικοινωνιακής πολιτικής, που θα ακολουθήσει κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου του ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή!

Ο ίδιος έταξε την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ αναφέρθηκε ξανά στο «παραμύθι» της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα, έκλεισε το μάτι στους δανειστές, κάνοντας λόγο για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της δημιουργίας ενός φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, τόνισε. Υπάρχουν προσδοκίες να πορευτούμε με σύνεση και σχέδιο ώστε να μην γυρίσουμε ποτέ πίσω σε περιπέτεια μιας χρεοκοπίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Με σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Με τον τέλος των μνημονίων έκλεισε ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επιτροπείας. Μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης και ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης, πάντα με σύνεση και σωφροσύνη, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που συμφωνήσαμε με τους δανειστές μας», τόνισε.

Τόνισε επίσης ότι «στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης. Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε ότι «η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο αλλά ευθύνη. Δεν μας χρωστάει ο λαός, εμείς του χρωστάμε».

«Προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Μίλησε παράλληλα για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία.

«Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα.

Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε.

Τόνισε παράλληλα ότι η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε δε, ότι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους είναι σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης.

«Η πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ακριβώς, που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργικό τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, από τις δυνάμεις του ακραίου νέο-φιλελευθερισμού, που, πέραν όλων των άλλων ευθυνών για την πορεία της οικονομίας, έχουν ακέραια και την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας», δήλωσε.

«Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι είμαστε, επιτέλους, σε καλό δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Παρά τις κινδυνολογικές κραυγές, την καταστροφολογία, την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους την στηρίζουν, βλέπουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε