Το «παιχνίδι» με τις συντάξεις

Το «παιχνίδι» με τις συντάξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:31 Δημιουργία 31/08/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με συνεχείς τοποθετήσεις τους κυβερνητικά υψηλόβαθμα και μη στελέχη, δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr» την περασμένη εβδομάδα, οι δηλώσεις αυτές εδράζονται στις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να αναζητεί συμβιβαστική λύση για να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις με κάθε κόστος.

Από το Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και κυρίως με την Γερμανία, να δοθεί παράταση μηνών στη μείωση των συντάξεων, με στόχο η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να ρίξει το μπαλάκι στη ΝΔ.

Υπάρχει και το σενάριο να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιορίσει το σοκ για τους συνταξιούχους .

Πηγές από το Μαξίμου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει τέτοιες εξελίξεις, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τους μετανάστες με τη Γερμανία, που δέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Όμως στο θέμα έχει πάρει σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων, επικαλούμενο όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως διαρθρωτικούς λόγους, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία.

Τα σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην κυβέρνηση. Αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν όμως στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.

Αν σου άρεσε κάνε