Μετά τον ανασχηματισμό της απόγνωσης, έρχεται κρεσέντο παροχολογίας

Μετά τον ανασχηματισμό της απόγνωσης, έρχεται κρεσέντο παροχολογίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:25 Δημιουργία 29/08/18, 07:35

Ο ανασχηματισμός θεωρείται ήδη μία προεξοφλημένη και περιορισμένης πολιτικής εμβέλειας κίνηση.

Πραγματικός λόγος να γίνει δεν υπήρχε, στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη δεν υπήρχαν, τα περισσότερα άλλωστε από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη περάσει από κυβερνητικές θέσεις και έχουν κριθεί. Και βεβαίως τίποτε μα τίποτε δεν σηματοδοτεί η είσοδος στην κυβέρνηση των Παπακώστα- Ξενογιανακοπούλου.

Με δεδομένο δε ότι στα βασικά υπουργεία δεν ήταν εφικτές δραματικές αλλαγές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν είναι δυνατή μια αλλαγή προφίλ της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ήταν ένα ανασχηματισμός απελπισίας και τώρα το κρίσιμο

στοιχείο της επόμενης περιόδου έπειτα και από τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε ο κ. Τσίπρας είναι τα όσα αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας, για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, για αυξήσεις σε μισθούς ή για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να δοθούν. Το αν θα τηρηθούν είναι το κρίσιμο στοιχείο και κυρίως το αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να έχουν ρόλο επιτηρητή.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα περιέχει το πακέτο των μέτρων για την «επόμενη των μνημονίων ημέρα» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κατ' ουσίαν πρόκειται για το νέο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο διαμορφώνεται - αργά αλλά σταθερά - τους τελευταίους μήνες, με την προαναγγελία ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Με «σημαία» την αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω και σε χαμηλό ποσοστό, αλλά από το 2019 αναμένεται να προσέλθει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Για το 2019 έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και αυτά θα διατεθούν σε ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών δηλώνουν από το Μαξίμου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως ουσιαστικά θα είναι… ψίχουλα, γύρω στα 20 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μόλις η ανεργία υποχωρήσει στο 10%.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ξεχνούν ότι η πολιτική τους έχουν οδηγήσει τον 1 στους 3 εργαζομένους να απασχολείται με μερική απασχόληση και μισθό-βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας στη ζώνη των 327 ευρώ (καθαρά), χαμηλότερα ακόμα και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ)!

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σήμερα, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην αγορά. Και αν δεν αποφευχθεί η νέα μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακολουθήσει η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, οι συνθήκες φτώχειας αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά.

Αν σου άρεσε κάνε