Ανασχηματισμός «πυροτέχνημα»: Ισορροπίες και επικοινωνιακά «ανοίγματα»

Ανασχηματισμός «πυροτέχνημα»: Ισορροπίες και επικοινωνιακά «ανοίγματα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:08 Δημιουργία 28/08/18, 18:38
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Καμία αλλαγή στα βασικά υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Άμυνας και Εξωτερικών, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, «άνοιγμα» με διπλό στόχο στην Κεντροαριστερά και περιορισμένο νέο «αίμα» στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το επικοινωνιακό μήνυμα της ανανέωσης και της επανεκκίνησης, προβλέπει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και οποίος «ξεκλειδώθηκε» μετά τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, στη θέση του ΓΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μίνι «λίφτινγκ» του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση, τη στιγμή που η χώρα θυμίζει «ξέφραγο αμπέλι» σε βασικούς τομείς, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις περί ενός επικοινωνιακού ελιγμού από την πλευρά του πρωθυπουργού, ειδικά ύστερα από την ανείπωτη εθνική τραγωδία στις φλόγες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμη ανασχηματισμό (επί εποχής Τσίπρα) «πυροτέχνημα», τήρησης των ισορροπιών ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου και συγκράτησης των θεμελίων του «γάμου» με τον Πάνο Καμμένο - τουλάχιστον μέχρι να «δεθούν» πιθανοί σύμμαχοι από άλλους πολιτικούς χώρους. Κινήσεις, μέσω των οποίων ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα κερδίσει τη μάχη με το χρόνο, όσον αφορά την παράταση της παραμονής του στην εξουσία.

Ωστόσο, αναμφίβολα το νέο... ήρθε με την τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως υφυπουργός.

Την ίδια ώρα, οι υπουργικές καρέκλες των Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου (υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και Μυρσίνης Ζορμπά (υπουργείο Πολιτισμού) εξυπηρετούν τον διπλό στόχο του κ. Τσίπρα: αφενός να ανοιχτεί προς το κέντρο και να «τραβήξει» ψηφοφόρους (ΠΑΣΟΚ), αφετέρου να γεμίσει τη δεξαμενή... ανάγκης, αν χρειαστεί να συγκρουστεί με το συγκυβερνήτη του, κ. Καμμένο.

Πάντως, όσο εκκρεμεί η υπόθεση της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός έχει περιορισμένες επιλογές σχετικά με την πορεία της συγκατοίκησης του με τους ΑΝΕΛ, οπότε Τσίπρας και Καμμένος «μένουν μαζί μέχρι»... να συγκρουστούν τα συμφέροντά τους.

Περιθώρια δεν υπάρχουν ούτε σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια των κκ. Τσακαλώτου και Κοτζιά, καθώς τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελούν επιλογή του πρωθυπουργού οι ανοιχτοί λογαριασμοί με συντρόφους, ενώ η κυβέρνησή του δέχεται ομαδικά πυρά για σωρεία λαθών, ψεμάτων και τραγελαφικής πολιτικής. Συνεπώς, οι παραπάνω υπουργοί παρέμειναν αμετακίνητοι.

Σημειώνεται, όμως, πως η «καραμπόλα» με τον Σταύρο Κοντονή, άλλοτε υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν της τελευταίας στιγμής. Ο ίδιος βγήκε εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενώ μόλις το μεσημέρι παρήγγειλε τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου.

Τέλος, όσον αφορά το νέο «αίμα», αυτό εξαντλήθηκε στην αναβάθμιση της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνας Νοτοπούλου σε υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης. Με λίγα λόγια, ανασχηματισμός... άτολμος!

Αν σου άρεσε κάνε