Ante portas ο ανασχηματισμός

Ante portas ο ανασχηματισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:45 Δημιουργία 28/08/18, 17:28
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, έχουν να κάνουν με τη μεγάλη κινητικότητα, που σημειώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, την πόρτα του οποίου πέρασαν κυβερνητικά στελέχη νωρίτερα την Τρίτη, ενώ και τα τηλέφωνα του Αλέξη Τσίπρα έχουν πάρει «φωτιά».

Το «παζλ» φαίνεται να συμπληρώνεται με την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνεργασία, όπως η ίδια είπε σε σημερινές της δηλώσεις. Πληροφορίες, μάλιστα, την θέλουν να αναλαμβάνει κάποιο υφυπουργείο.

Στην Ηρώδου Αττικού βρέθηκαν τόσο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία λέγεται πως ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια στιγμή, ο Παύλος Πολάκης ακούγεται για το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι προβολείς στρέφονται στο νέο «αίμα», με τη Ράνια Σβίγκου, μεταξύ άλλων, να ελπίζει για την είσοδό της στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως τα περί ανασχηματισμού αναμένονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Οι καθυστερήσεις αποδεικνύουν σίγουρα τη δυσκολία, που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθεια του να μην χάσει βασικά στοιχήματα, όπως είναι η διατήρηση ισορροπιών σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου, η παραμονή ψηφοφόρων στη δική του "Αριστερά", αλλά και η συγκράτηση των θεμελίων του "γάμου" του με τον Πάνο Καμμένο - τουλάχιστον μέχρι να δέσει πιθανούς συμμάχους από άλλους πολιτικούς χώρους. Πρόκειται για προκλήσεις, που αν τις φέρει εις πέρας, ο ίδιος θεωρεί πως θα κερδίσει τη μάχη με το χρόνο όσον αφορά την παράταση της παραμονής του στην εξουσία.

Χθες, με ακόμη μία πανηγυρική ομιλία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, ενώ η χώρα θυμίζει "ξέφραγο αμπέλι" σε βασικούς τομείς, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επικρατεί ένα οργιώδες παρασκήνιο ενόψει του ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση πολλών πολιτικών και όχι μόνο παραγόντων, πως κύριο μέλημά του είναι πως θα κρατήσει την Κουμουνδούρου "μπετόν αρμέ", ώστε να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, ακόμη κι αν την ίδια στιγμή η Ελλάδα καίγεται, πλημμυρίζει, κινδυνεύει από γεωπολιτικά παιχνίδια, θρηνεί... Το είπε, εξάλλου, καθαρά: το κόμμα είναι προτεραιότητα!

Αν και λέγεται πως ο κ. Σκουρλέτης είναι πολύ δυσαρεστημένος με τη μετακίνηση του, βλέποντας την ως υποβάθμιση, κατόπιν και της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας στις φλόγες, εντούτοις ο κ. Τσίπρας στοχεύει στην ανάληψη του απόλυτου ελέγχου του κόμματός του.

"Μουδιασμένα" είναι την ίδια στιγμή και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, που εκτιμούν πως πρόσωπα εκ του ΠΑΣΟΚ θα τους "κλέψουν" τις υπουργικές καρέκλες. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Λούκα Κατσέλη ακούγονται για ανάληψη καθηκόντων εντός του Μεγάρου Μαξίμου, καλύπτοντας τον διπλό στόχο του κ. Τσίπρα: αφενός να ανοιχτεί προς το κέντρο, αφετέρου να γεμίσει τη δεξαμενή... ανάγκης, αν χρειαστεί να συγκρουστεί με το συγκυβερνήτη του, κ. Καμμένο.

Πάντως, προς το παρόν και όσο εκκρεμεί η υπόθεση της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας έχει περιορισμένες επιλογές σχετικά με την πορεία της συγκατοίκησης του με τους ΑΝΕΛ. Περιθώρια εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν υπάρχουν ούτε σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια των κκ. Τσακαλώτου και Κοτζιά, καθώς τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελούν επιλογή του πρωθυπουργού οι ανοιχτοί λογαριασμοί με συντρόφους, ενώ η κυβέρνηση του δέχεται ομαδικά πυρά για σωρεία λαθών, ψεμάτων και τραγελαφικής πολιτικής.

Αν σου άρεσε κάνε