Ακυρώνεται το κυβερνητικό παιχνίδι με τις συντάξεις

Ακυρώνεται το κυβερνητικό παιχνίδι με τις συντάξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:35 Δημιουργία 28/08/18, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου «βραχυκυκλώνει» την κυβέρνηση και μπλοκάρει το πολιτικό παιχνίδι, που έχει στήσει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις συντάξεις.

Τους τελευταίους μήνες με συνεχείς τοποθετήσεις τους κυβερνητικά υψηλόβαθμα και μη στελέχη δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και κυρίως με την Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να δοθεί παράταση μηνών στη μείωση των συντάξεων, με στόχο η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να ρίξει το μπαλάκι στη ΝΔ.

Υπάρχει και το σενάριο να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιορίσει το σοκ για τους συνταξιούχους .

Πηγές από το Μαξίμου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει τέτοιες εξελίξεις, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τους μετανάστες με τη Γερμανία, που δέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Όμως, η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στα «ΝΕΑ» ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, γατί τους χαλά το πολιτικό παιχνίδι που στήνουν για τις συντάξεις, αφού ξηλώνει το τερατούργημα Κατρούγκαλου.

Άμεσα, σε πρώτο χρόνο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και σε δεύτερο χρόνο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έσπευσαν να ρίξουν… λάσπη στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ότι θέλει να παραδώσει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε ιδιώτες!

Και αυτό το συμπέρασμα το έβγαλαν από την τοποθέτηση των στελεχών της ΝΔ ότι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό κατά την Αριστερά αποτελεί… έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες δηλώσεις δείχνουν τον πανικό τους.

Στην ουσία η ΝΔ, όπως έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά της, στο ασφαλιστικό στηρίζει και ενισχύει το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις του κόμματος στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι οι εξής:

Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου, όπου θα μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα.

Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα.

Όσο αφορά το σύστημα και τους πυλώνες του, θα αξιοποιήσει την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Ο πρώτο πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα.

Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.

Αν σου άρεσε κάνε