Στο «τραπέζι» και επίσημα η εισήγηση Τσίπρα για Σκουρλέτη στη θέση Ρήγα

Στο «τραπέζι» και επίσημα η εισήγηση Τσίπρα για Σκουρλέτη στη θέση Ρήγα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:31 Δημιουργία 27/08/18, 17:36

Με το δήθεν success story του τέλους των μνημονίων και με τις επικοινωνιακές δεσμεύσεις περί φοροελαφρύνσεων και αύξησης του κατώτατου μισθού ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε αναβρασμό ενόψει του ανασχηματισμού, με τον Πάνο Σκουρλέτη να θεωρείται σχεδόν ήδη τοποθετημένος στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, καθώς η σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού έπεσε και επίσημα στο τραπέζι.

«Ευχαριστώ τον Πάνο Ρήγα για το ήθος την ανιδιοτέλεια την παραγωγικότητα ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και από νέο μετερίζι. Προτείνω για τη θέση του επόμενου Γραμματέα της ΚΕ τον σύντροφο Πάνο Σκουρλέτη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η πατρίδα μας έκανε το αποφασιστικό βήμα ώστε να πάρει τις τύχες των ανθρώπων της ξανά στα χέρια της. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός», σημείωσε και συνέχισε: «θα κρατούσαμε τα χέρια μας καθαρά, θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε την πορεία του κόμματος μας αν επιλέγαμε να στρέψουμε την πλάτη στο λαό, αλλά θα ξηλώναμε την ιστορία και το αξιακό φορτίο της Αριστεράς».

«Η Αριστερά δεν κρύβεται από τη μάχη, γιατί δεν είναι αυτόκλητη, είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού. Ο λαός μας έδωσε εντολή για μάχη που προσπαθήσαμε να τη δώσουμε και δώσαμε με τον λαό οργανικό στοιχείο», είπε ο ίδιος.

Σχετικά με τις πιέσεις που έχει δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δώσαμε τη μάχη με απώλειες είχαμε αδυναμίες που γνωρίζαμε, υπήρξαν στιγμές που διστάσαμε, ίσως γιατί είχαμε ανοιχτά τόσα μέτωπα όσο καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Δεν είναι δικαιολογία ασκούμε αυτοκριτική γιατί μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Επιχειρώντας να τονίσει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, ο κ. Τσίπρα τόνισε πως «η Ελλάδα της νέας εποχής δεν θα επιτρέψει ξανά να υποθηκευτεί το μέλλον, θα είναι χωρίς σπατάλες, θα παράγει νέο πλούτο επενδύοντας στους τομείς των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, θα βασίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας».

Έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ανεργίας και στα εργασιακά, σημειώνοντας πως «παραλάβαμε ανεργία που είχε αγγίξει το 28% και τώρα έπεσε στο 19%. Δικαιωμένοι νιώθουμε γιατί ενισχύθηκαν μορφές πλήρους απασχόλησης έναντι ελαστικής, μέχρι το 2021 η αδήλωτη εργασία θα περιοριστεί στο 5%. Αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας στους εργαζόμενους η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, να είναι η Ελλάδα χώρα με φοφολογική δικαιοσύνη και σταθερό φορολογικό σύστημα».

Τάζοντας μείωση της φορολογίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι για γενναίες φορολογικές παρεμβάσεις και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Δημόσια Διοίκηση που θα αντιμετωπίζει γραφειοκρατία, διαφθορά θα στηρίζεται στην ψηφιοποίηση και τη διαφάνεια».

Για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ξέχασε τα όσα είχε αναφέρει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, για σενάριο ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Ειδικότερα, σημείωσε «γνωρίζουμε ότι η στάση μας έχει πολιτικό κόστος. Ακούσαμε πολλά από την αντιπολίτευση ακόμη και για το θέμα των 2 στρατιωτικών μας, τέθηκε μέχρι και θέμα ανταλλαγής. Γι αυτό όταν οι 2 στρατιωτικοί ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες επέστρεψαν, οι οπαδοί των παζαριών έχασαν τη μιλιά τους».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό και στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «και για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ πολλοί έχασαν τη λαλιά τους».

Κάνοντας επίθεση στη ΝΔ, είπε πως «δεν είναι όλοι στη χώρα χαρούμενοι που τελειώσαμε με τα μνημόνια. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη ξένο τεχνοκράτη να συνεχίσει τα μνημόνια, ήταν πάντα το πρόγραμμά τους».

«Παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί να επανέλθει στην εξουσία, για να ξηλώσει κάθε προοπτική της χώρας να ορθοποδήσει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «δε δίστασαν από τον πόθο τους για επιστροφή στην εξουσία να εκμευταλλευθούν ακόμη μια εθνική τραγωδία. Το κόμμα των αυθαιρέτων, των μπαζωμένων ρεμμάτων κουνά το δάχτυλο και αναζητά διακαώς πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία».

Κάνοντας λόγο για άλλη μια φορά για σύγκρουση της κυβέρνησης με τα συμφέροντα, είπε πως «θα όποιες πρωτοβουλίες χρειαστεί και να συγκρουστούμε με όποιον χρειαστεί».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα πως «η Η Ελλάδα βρίσκεται σε ξέφωτο. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Σταθεροποιούμε την πολ. αλλαγή, βασιζόμενοιστην πλειοψηφία που δημιουργήθηκε, ώστε το υβρίδιο που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης να μην παλινορθωθεί».

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Τονίζοντας για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία, ο πρωθυπουργός είπε «η επόμενη χρονιά στο τέλος 4ετίας έχει τη μητέρα των μαχών το φθινόπωρο του '19, τις εθνικές εκλογές. Εκεί πρέπει ο λαός αποφασισμένος και αισιόδοξος να δώσει μήνυμα συνέχειας προς τα μπρος, νίκης και αισιοδοξίας. Δεν χωρούν ηττοπάθειες και δισταγμοί και στρατηγικές διαχείρισης απέναντι στις γερασμένες δυνάμεις, γιατί έχουμε την Ελλάδα της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης για να συσπειρώσουμε όσους δεν αποδέχονται την επιστροφή στο παρελθόν».

Για τις αλλαγές που έρχονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «απαιτεί από την πλευρά μας κόμμα ενωμένο, δυνατό, ανοιχτό στην κοινωνία με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας που θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «αποκρούουμε κυβερνητισμό και εμπλοκή του κόμματος σε παιχνίδια που δεν έχουν σχέση με τις αρχές μας. Με ανιδιοτελή και αξιοθαύμαστη δουλειά των μελών του το κόμμα πάτησε στα πόδια του».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε προς τα στελέχη του κόμματος πως «σας καλώ να δώσουμε σήμερα όλοι μαζί ένα μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης, αισιοδοξίας και νίκης. Με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας και αναπτερωμένο το ηθικό από το τέλος των μνημονίων. Να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και αλληλεγγύη και να δώσουμε όλοι μαζί σήμερα το μήνυμα της ανανέωσης και της νίκης στους μεγάλους και κρίσιμους αγώνες που έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο» ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε