«Καίει» την κυβέρνηση η ΝΔ για τις πολιτικές ευθύνες στις στάχτες

«Καίει» την κυβέρνηση η ΝΔ για τις πολιτικές ευθύνες στις στάχτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:34 Δημιουργία 24/08/18, 11:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το κεφάλαιο των ποινικών ευθυνών για τους 96 νεκρούς στην Ανατολική Αττική και για την τεράστια καταστροφή, που υπέστησαν οι κάτοικοι στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστώντας σαφές ότι θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά χθες το πληγωμένο Μάτι, έθεσε δημόσια το θέμα, αφενός παραπέμποντας στην έρευνα από την Δικαιοσύνη και αφετέρου κάνοντας λόγο για λογοδοσία των πολιτικά υπευθύνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, τις επόμενες ημέρες στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσουν τα απομακρυνθέντα στελέχη της πυροσβεστικής, καθώς και τον πρώην Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας προ των ευθυνών τους, ζητώντας να πουν δημόσια τα λάθη και τις παραλείψεις, που υπήρξαν εκείνη τη νύχτα.

Όπως έλεγαν και χθες στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που τον ακολούθησαν στην περιοδεία του στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, «προφανώς δεν πήγαν όλα καλά, όπως είπε η κυβέρνηση την πρώτη στιγμή, καθώς τα ίδια τα γεγονότα τους διέψευσαν. Αλλά εάν πράγματι πήγαν καλά, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τόσκας, τότε γιατί απομακρύνθηκαν όλοι όσοι είχαν κεντρικό ρόλο εκείνη τη νύχτα;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό για τους εξής λόγους:
1. Γιατί έχει την αντικειμενική ευθύνη της διοίκησης του κρατικού μηχανισμού
2. Για τη στάση του εκείνη τη νύχτα, όταν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ οι υπηρεσίες γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά
3. Για να αποδείξει ότι η δημόσια διοίκηση δεν χρειάζεται προσλήψεις για να έχει αποτελέσματα, αλλα σχέδιο, βούληση και αξιοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει και το επόμενο διαστημα να θέτει το θέμα των πολιτικών και των ποινικών ευθυνών, ενώ η καταστροφή στην Ανατολική Αττική θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η γραφειοκρατία θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά τροχοπέδη για την καταβολή των αποζημιώσεων, που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι για τα πρώτα τους έξοδα , αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η πολιτική ζημιά, που έχει υποστεί η κυβέρνηση από τις παλινωδίες εκείνης της νύχτας δεν μπορεί να ξεπεραστεί ούτε με τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό, όσο ευρύς κι αν είναι αυτός.

Ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίο έχουν φτάσει πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το Χrimaonline.gr, για πιθανή συμμετοχή στην κυβέρνηση και στελεχών με θητεία στην κεντροδεξιά, θεωρεί ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα, το οποίο θα συζητηθεί για τρεις ήμερες, το πολύ...

Αν σου άρεσε κάνε