Τα μνημόνια πέθαναν, ζήτω το αριστερό μνημόνιο

Τα μνημόνια πέθαναν, ζήτω το αριστερό μνημόνιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:57 Δημιουργία 20/08/18, 07:33

Η ελληνική οικονομία βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο υπό αυστηρή επιτήρηση με όρους και δεσμεύσεις… Μνημονίου.

Περικοπές των συντάξεων κατά 3 δισ. ευρώ, μείωση του αφορολογήτου για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ και αξιολογήσεις - εκθέσεις κάθε τρίμηνο έως το 2022, προβλέπονται με το… τέταρτο στην ουσία μνημόνιο, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και που καταδικάζει τους έλληνες σε διαρκή λιτότητα έως το 2.060.

Την τετραετία 2019 – 2022 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 5,118 δισ. ευρώ. Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, από τη μείωση του αφορολογήτου προβλέπονται εξοικονομήσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα οι ζημιές που προσέγγισαν τα 200 δισ. ευρώ από το πρώτο εξάμηνο του 2015, γνωστές ως «Varoufakis effect», θα μείνουν στην οικονομική ιστορία και θα πληρώνονται από πολλές γενιές Ελλήνων.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε μνημόνια και η τελευταία που βγαίνει. Κι αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έφεραν το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και κόστισαν στην ελληνική οικονομία 200 δισ. ευρώ:

-Ζημία στο ΑΕΠ 2015 με 2016 κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

-Ζημία από την φυγή καταθέσεων πάνω από 40 δισ. ευρώ.

-Ζημία από τα κόκκινα δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ.

- Ζημία κοντά στα 40 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες που θα μπορούσαν να μην γίνουν.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, η δήθεν αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέο μνημόνιο, υπογράφοντας δάνειο έως 86 δισ. ευρώ, για να καλύψει την κρίση που ξέσπασε δια χειρός Βαρουφάκη.

Τα μνημόνια έχουν ανοίξει μεγάλες πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν. Τα προηγούμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων επιδεινώθηκε δραματικά και οι πολιτικές λιτότητας είχαν σκληρές κοινωνικές επιπτώσεις. Η ανεργία που θέριεψε οδήγησε στην περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, τα δε εισοδήματα εξαερώθηκαν.

Από το 2009 μέχρι σήμερα οι συνολικές αμοιβές των μισθωτών υποχώρησαν κατά 30%. Το διάστημα 2011-2017 τα νοικοκυριά μείωσαν τον πλούτο τους κατά 32,5 δισ. ευρώ. Χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις τους και στα χρέη προς την Εφορία, η οποία υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών έχει «στεγνώσει» την αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε