Επιχείρηση «διορθώνουμε τα κακώς κείμενα» και στο βάθος πόλωση

Επιχείρηση «διορθώνουμε τα κακώς κείμενα» και στο βάθος πόλωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:06 Δημιουργία 07/08/18, 10:11
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στη «σκιά» της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας στις φλόγες, οι οποίες «κατάπιαν» 91 - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - ανθρώπινες ζωές, σπίτια και περιουσίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω καθυστερημένης τακτικής... παραιτήσεων και απομακρύνσεων στελεχών της, που συγκέντρωσαν μαζικά «πυρά» περί εγκληματικών αστοχιών την ώρα της πύρινης μάχης, να αλλάξει τα κακώς κείμενα, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν επικοινωνιακό παιχνίδι, τονίζοντας τις επιχειρησιακές ευθύνες της τραγωδίας, αλλά μη αναλαμβάνοντας τις πολιτικές.

Οι «βολές» πέφτουν «βροχή». Κυβέρνηση και ΝΔ ανταλλάσουν ιδιαίτερα καυστικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική έκρηξη οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Μόλις 14 ημέρες πριν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Πλέον, είναι αδύνατον να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις φιέστες, που είχε αρχικά προγραμματίσει για το «σκίσιμο των μνημονίων», ενώ την ίδια στιγμή η επιχείρηση των «κατεδαφίσεων» στο πλαίσιο του αφηγήματος περί «άναρχης δόμησης» όχι μόνο δεν πείθει την κοινή γνώμη, αλλά εντείνει κιόλας τη λαϊκή οργή.

Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στα «παιχνίδια» στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, όπου οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι θα παίξουν τα ρέστα τους. Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιαστεί αμήχανος και «μουδιασμένος» στη Βόρεια Ελλάδα, που «βράζει» για τη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρατεύσει το βασικό «όπλο» της μείωσης της φορολογίας.

Πριν από τη «μητέρα των μαχών» στη Θεσσαλονίκη, πάντως, τα σενάρια κάνουν λόγο για κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά τις απανωτές παραιτήσεις για τη φονική φωτιά στο Μάτι. Εξάλλου, μόλις χθες ο Νεκτάριος Σαντορινιός επεσήμανε πως οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κοντά στο ορόσημο της 20ης Αυγούστου.

Σημειώνεται πως την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «τραμπουκισμούς», προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ότι «Τσίπρας και Δούρου πρέπει να πάρουν δρόμο με κλωτσιές».

Στην αντεπίθεση πέρασε το κόμμα της Πειραιώς, στον απόηχο της απόρριψης από την πλευρά της περιφερειάρχη Αττικής του αιτήματος των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συγκληθεί περιφερειακό συμβούλιο, επειδή – όπως φέρεται να απάντησε η κυρία Δούρου – λείπουν σε διακοπές οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

«Ο κ. Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντας να διασωθεί. Όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία».

Βγαίνει μπροστά ο Τσίπρας

Κι αφού όσοι έσπευσαν να παράσχουν ασπίδα προστασίας στον πρωθυπουργό, καθώς επί των ημερών του 91 συμπολίτες μας βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες, καρατομήθηκαν (Νίκος Τόσκας, αρχηγοί σε ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική, Γιάννης Καπάκης), ο κ. Τσίπρας βγαίνει τώρα μπροστά... και δίνει το σήμα της επανεκκίνησης από τις στάχτες.

Αυτό αφορά ενδεχομένως και τον περιλάλητο ανασχηματισμό, αλλά και τα μηνύματα που ο ίδιος στέλνει στους υπουργούς του, όπως φροντίζει να διαρρέει το Μαξίμου, ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» όλες οι εκκρεμότητες: ενίσχυση των πυρόπληκτων, νέα Πολιτική Προστασία, δρομολόγηση κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό, ρέματα, αναδασωτέες εκτάσεις.

Οι συσκέψεις, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν πάρει «φωτιά» στην Ηρώδου Αττικού, όπου επιχειρείται με όλα τα επικοινωνιακά μέσα να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, με τον πρωθυπουργό να φορά το κοστούμι του «σκληρού αρχηγού», που ελέγχει αποφάσεις και δίνει αυστηρές διορίες, έτσι ώστε τίποτα να μην ξεφύγει ξανά από το πλάνο του. Όλα αυτά, βέβαια, αφότου οι σύμβουλοί του τον εξέθεσαν, με το «θέατρο» που παίχτηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων το βράδυ της «Μαύρης Δευτέρας».

Αν σου άρεσε κάνε