«Μπαλάκι» η ευθύνη για την τραγωδία στις φλόγες

«Μπαλάκι» η ευθύνη για την τραγωδία στις φλόγες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:30 Δημιουργία 03/08/18, 10:08

ΕΛΑΣ -Πυροσβεστική κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες και η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακά «παιχνίδια» στις στάχτες. Δώδεκα ημέρες μετά την ανείπωτη εθνική τραγωδία στις φλόγες το «αλαλούμ» με τον αριθμό των θυμάτων συνεχίζεται, ενώ οι πρώτες μπουλντόζες έχουν ήδη σταλεί, για να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα, που 3,5 χρόνια ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε... όρθια.

Την ώρα που η σφοδρή κριτική βαραίνει τις πλάτες της ΕΛΑΣ, μετά τις αποκαλυπτικές ηχητικές συνομιλίες των αστυνομικών στους ασυρμάτους, οι οποίες επιβεβαίωσαν το μοιραίο λάθος με την εκτροπή της κυκλοφορίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, Γιάννης Κατσιαμάκας, «έδειξε» ως υπεύθυνη την Πυροσβεστική.

«Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχαμε επικοινωνία. Μάθαμε περίπου στις 18:10 ότι η φωτιά είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος», δήλωσε ο κ. Κατσιαμάκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Μέχρι την ώρα που πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος δεν μας είχαν ενημερώσει για τίποτα», σημείωσε ο ίδιος.

«Αν μας είχαν ειδοποιήσει νωρίτερα, θα είχαν περισσότερο χρόνο αντίδρασης οι κάτοικοι και θα είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σημεία που τελικά εγκλωβίστηκαν», τόνισε.

«Από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. ήταν παρούσα σε όλα τα μέτωπα. Είναι ευτύχημα ότι ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. που συντόνιζε τις ενέργειές μας διαμένει στη Νέα Μάκρη επί έτη και γνωρίζει όσο κανείς άλλος τη ρυμοτομία της περιοχής», είπε.

«Έδωσε εντολή να μην κατευθύνονται προς τη Νέα Μάκρη οι οδηγοί που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος και κατευθύνονταν είτε δεξιά προς τη Λούτσα, είτε με αναστροφή προς το Πικέρμι», υπογράμμισε.

Στους 87 οι νεκροί, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση

Στο μεταξύ, στους 87 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη φονική φωτιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81.

Υπάρχουν επίσης, δύο μη αναγνωρίσιμοι σοροί με διαθέσιμο DNA, οι οποίοι δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα.

Στους παραπάνω, προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.

Για τον αγνοούμενο δεν έχουν βρεθεί συγγενείς για να ληφθεί γενετικό υλικό, προκειμένου να γίνει και επιστημονικά η ταυτοποίηση.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η έρευνα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας δεν έχει ακόμα τελειώσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο, αλλά οι ειδικοί δεν περιμένουν, όπως λένε, κάτι περισσότερο από τα ήδη υπάρχοντα.

Μισό «συγνώμη» από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ: Φταίνε τα μνημόνια

Και μέσα σε όλα τα παραπάνω, το πρώτο «συγνώμη» γ ήρθε από την Πολιτική Γραμματεία της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ και αυτό... μισό.

Κατόπιν συνεδρίασης, τα στελέχη της κίνησης, σημαίνοντα μέλη της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ζητούν «συγνώμη», που δεν κατάφεραν να αλλάξουν το παλιό «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», καθώς ήταν απασχολημένοι με την «υπέρβαση των μνημονίων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Π.Γ. της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ συνεδρίασε με θέμα την ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιφέρεια Αττικής. Μετά την συνεδρίαση η Π.Γ ΠΡΑΤΤΩ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη και οδύνη μας για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μάτι Αττικής, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες για τους οποίους πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα ανακοινωθέντα μέτρα ανακούφισής τους. Μέτρα τα οποία θα πρέπει να αφορούν και όλους τους άλλους πληγέντες από καταστροφές όπως της Κινέτας και της Μάνδρας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μας προς τους απλούς ανθρώπους και τους εθελοντές που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια συνέβαλαν και συμβάλλουν στην υποστήριξη των πληγέντων και την υποστήριξή μας προς τους πυροσβέστες, αστυνομικούς, μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η καταστροφική πυρκαγιά ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας μας, από την σκοτεινή μεταεμφυλιακή δομή έως σήμερα, με λάθη, παραλείψεις, ωφελιμισμό, με ασυνέχεια του κρατικού μηχανισμού και των θεσμικών οργάνων διαχείρισης του κράτους.

Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε .

Αν σου άρεσε κάνε