Στέλνουν τώρα τις μπουλντόζες για το γκρέμισμα 3.200 αυθαιρέτων

Στέλνουν τώρα τις μπουλντόζες για το γκρέμισμα 3.200 αυθαιρέτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:13 Δημιουργία 01/08/18, 15:09

Εξακολουθώντας να αποποιείται τις ευθύνες της για τις εγκληματικές αστοχίες, που οδήγησαν στην ανείπωτη εθνική τραγωδία, και πατώντας πάνω στο αφήγημα περί άναρχης δόμησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση χρόνιων «παθογενειών» της χώρας, δυστυχώς κατόπιν εορτής και ενώ το «όργιο» αποκαλύψεων για το επικοινωνιακό «θέατρο» στο Κέντρο Επιχειρήσεων, συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και είχε ως κύριο ζήτημα το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, οι κκ. Σταθάκης και Φάμελλος ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατεδάφιση 2.500 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις στην Αττική και ακόμη 700 αυθαιρέτων σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, η αποκεντρωμένη διοίκηση της Αττικής θα έχει την ευθύνη των κατεδαφίσεων και θα μπορεί να αναθέτει σε συνεργεία την υλοποίηση του έργου με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς.

Ποια αυθαίρετα μπαίνουν στο στόχαστρο

Ο ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ένα μεταβατικό πλαίσιο με διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτήρια.

Σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα παράλληλα με την συνήθη διαδικασία που τρέχει από τους Δήμους με το σημερινό καθεστώς να μπορεί το υπουργείο να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες ενώ δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, αλλά και τις παραπάνω περιοχές, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικραδτείας για διάστημα 15 ημερών αλλά όχι δικαίωμα διοικητικής ένστασης.

Το μεταβατικό διάστημα θα διατηρηθεί μέχρι να λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Σκουρλέτης: Aποφασισμένη η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο και έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, όχι μόνο για την κύρια, αλλά και για τη δευτερεύουσα κατοικία.

«Έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία όλων των βαθμίδων της διοίκησης», τόνισε ο υπουργός. Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από τα άλλα υπουργεία προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να τρέξουν και να εφαρμόσουν τους νόμους», σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Και πρόσθεσε ότι είναι πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία είναι να γίνουν τομές στον τρόπο που κτίζονται οι πόλεις μας.

«Η διάθεση και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αταλάντευτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε επίσης πως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών συνθηκών στην ανατολική Αττική με τα συγκεκριμένα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής κατέστησαν άκυρο τον όποιο σχεδιασμό.

Φάμελλος: Πληθώρα παραβάσεων στις πληγείσες περιοχές

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο το φορτίο μετά την απώλεια τόσων πολλών συνανθρώπων μας ».

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, η δασική πολιτική αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα μας, η οποία δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη. «Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δασική στρατηγική.

Προχωρούμε τα εργαλεία του ελέγχου και της διαφάνειας», τόνισε.

«Για εμάς οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης. Ήταν σημαντικό να προχωρήσουν και για να δείξουν πού είναι το δάσος και πού η αυθαιρεσία», σημείωσε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε «οι δασικοί χάρτες στην Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Πολλοί δήμοι δεν τους ανάρτησαν. Μέχρι σήμερα, 29 δήμοι δεν έχουν συνεργαστεί καθόλου με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Δώσαμε παράταση». Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, το ζήτημα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση κι αυτό σε 1 μήνα.

Ο Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι στο οικόπεδο πάνω από το Κόκκινο Λιμανάκι στο οποίο εντοπίστηκαν οι σοροί, προβλεπόταν ότι δεν θα μπορούσε να χτιστεί ούτε α΄ούτε β΄κατοικία.

«Επιθεωρητές στην περιοχή της φωτιάς στο Μάτι διαπίστωσαν πληθώρα παραβάσεων για αδιέξοδα και παραβάσεις όσων αφορά στη χρήση γης. Σε σημεία όπου βρέθηκαν σοροί προβλεπόταν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε α' ούτε β' κατοικία. Η παράκτια πυρόπληκτη περιοχή είναι δασική έκταση. Η υπόθεση κρίνεται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο δικαστήριο», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Σ. Φάμελλος διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που ερμηνεύουν τη διαδικασία ως νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς όπως ξεκαθάρισε δεν επιτρέπεται τακτοποίηση αυθαιρέτου σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς κλπ. Σημείωσε επίσης ότι η κήρυξη ως αναδασωτέων των περιοχών που κάηκαν είναι συνταγματική υποχρέωση.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη για όσα πρότεινε χτες. Αυτά υλοποιούμε, που δεν είχαν υλοποιηθεί τόσα χρόνια. Έχουμε ακόμα δρόμο και καλωσορίζουμε κάθε υποστήριξη».

Αν σου άρεσε κάνε