Υποσχέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων

Υποσχέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:34 Δημιουργία 31/07/18, 19:03

Προσπάθεια για να δείξει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το ζήτημα αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική την περασμένη εβδομάδα, έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στους πολιτικούς συντάκτες.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο εισαγωγικό του σχόλιο, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ακόμα πως «στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαιρέτων στον Αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση».

πίσης σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της λίστας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε θα κατεδαφιστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες και για την περιοχή του Μαραθώνα οι οποίες λίμναζαν για χρόνια», πρόσθεσε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των καταστροφών δήλωσε πως η κριτική και ο πιθανός καταλογισμός ευθύνης είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όπως όπως δήλωσε η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν μένει σε αυτό. Εχει αρχίσει ένα απίστευτο παιχνίδι προπαγάνδας και διαστρέβλωσης δηλώσεων υπουργών.

Εκανε λόγο για καταγγελίες που έλεγαν ότι δήθεν οι πυροσβέστες έμειναν νηστικοί αλλά και για παραπλανητικά δημοσιεύματα σε ότι αφορά την ώρα ανεύρεσης των νεκρών.

Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί στον βούρκο, συμπλήρωσε. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην μείνει κανένας μόνος και θα αποτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν. Άλλο η κριτική και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία».

Για τις παραιτήσεις

Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε για μια ακόμα φορά να μη δώσει χρονοδιάγραμμα για το εάν και πότε θα υπάρξουν παρατήσεις κρατικών λειτουργών, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανένας μόνος του. Και θα αποτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα».

Υποστήριξε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης δεν δόθηκε η δυνατότητα παράτασης των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων ούτε κατά μια ημέρα πέρα όσων προέβλεπαν ρυθμίσεις νόμων που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε