Το Μάτι «καίει» τη φιέστα για την έξοδο από τα μνημόνια

Το Μάτι «καίει» τη φιέστα για την έξοδο από τα μνημόνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 30/07/18, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Αφότου έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής το 2015, στη συνέχεια φόρτωσε τους Έλληνες με βάρη άνω των 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασωθεί η οικονομία.

Τρία χρόνια μετά και αφού αποδέχθηκε όσα, πριν «ξόρκιζε», πειθαρχώντας στις απαιτήσεις των δανειστών, σχεδίαζε για τα τέλη του Αυγούστου γιορτές και πανηγύρια, ελπίζοντας να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από τους πλέον ευκολόπιστους πολίτες.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική καταστρέφουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από το μνημόνιο και χαλάνε τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, να εξαργυρώσει πολιτικά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.

Πώς θα γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια, πώς θα πάει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός να κηρύξει το τέλος των μνημονίων, πώς θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, τι είδους ελπίδες μπορεί να μεταφέρει στους πολίτες ύστερα από όσα τραγικά συνέβησαν στην Ανατολική Αττική;

‘Όταν ενώ κραυγάζουν οι ευθύνες τους και η ανικανότητά τους, εκείνοι προσπαθούν να διασωθούν πολιτικά με επικοινωνιακά τηλεοπτικά σόου αντί για μία συγγνώμη.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση ζητά να διερευνηθούν εκτός από τις πολιτικές και οι πιθανές ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με το άρθρο 108 του νόμου 4249/2014 των Γ. Καπάκη επικεφαλής της… ανύπαρκτης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Ρλενας Δούρου και των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών, καθώς και του Π. Σκουρλέτη , πολιτικού τους προϊσταμένου.

Κεντρικό μέλημα τώρα της κυβέρνησης είναι να δοθεί η εικόνα ότι γίνεται η όσο δυνατόν καλύτερη διαχείριση της επόμενης ημέρας από την τραγωδία, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τραγωδίας. Όμως, ούτε και γι΄ αυτό πείθει...

Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι άμεσες εκλογές αποτελούν μονόδρομο για την κυβέρνηση και τον Τσίπρα, όμως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καθαρή αυτοκτονία, αν η κυβέρνηση ανοίξει τις κάλπες, πριν ακόμη κοπάσει ο θρήνος για τα θύματα.

Επικρατέστερο φαίνεται το σενάριο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μεγάλο ανασχηματισμό, απομακρύνοντας από την κυβέρνηση τους υπουργούς, που εμπλέκονται στην τραγωδία, για να μην «καεί» και ο ίδιος, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την ελάφρυνση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές, ωστόσο αυτά, όπως επισημαίνεται, είναι απίθανο να αλλάξουν τη μεγαλύτερη εικόνα.

Αν σου άρεσε κάνε