Ανάληψη πολιτικής ευθύνης δίχως μία παραίτηση από Τσίπρα

Ανάληψη πολιτικής ευθύνης δίχως μία παραίτηση από Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 03:14 Δημιουργία 27/07/18, 17:35

Στην ανάληψη της πλήρους πολιτικής ευθύνης για την καταστροφή με τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική που έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας προς τους υπουργού, «οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά αυτό που οφείλουμε στην μνήμη τους είναι τουλάχιστον σεβασμός. Σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να το κάνετε κι εσείς γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας».

Έβαλλε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων τονίζοντας ότι «ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα σε ρέματα και παραλίες χωρίς καμία πρόβλεψη».

«Όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται θα φέρουμε ακέραια την ευθύνη», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις υπουργών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων ου έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς , τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης».

Στέλνοντας μήνυμα πως δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε «εδώ είμαστε και δεν πρόκειται να αποδράσουμε».

Σε μια ένδειξη πως δεν αποκλείει αλλαγές στην κυβέρνηση μέσω μετασχηματισμού μετά από την κρίση των πυρκαγιών, ο κ. Τσίπρας είπε «αφού η μάχη αυτή τελειώσει,τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Υποσχόμενος πακέτο μέτρων υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου,που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων και ειδικών.Και στην προσπάθεια αυτή καλώ τους πάντες, και την αντιπολίτευση».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «αν χρειαστεί να "σπάσουμε αβγά", να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει».

Κάνοντας αναφορά στις χθεσινές καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα για το πως ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ο κ. Τσίπρας τόνισε «οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω ποιος ήταν ο στόχος αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας όπως έκαναν άλλοι. Ξέρουμε όμως ότι οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία απέναντι στις εγκληματικές πράξεις. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας και της πολιτείας».

Προς το κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί δημιουργίας ενός νέο πλαισίου δασοπυρόσβεσης, λέγοντας «με ταχύτατους ρυθμούς, θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε, με βάση νέες ανάγκες-νέους κινδύνους και ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Να εγγυηθούμε το απλό-αυτονόητο: Ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες. Οι εθελοντές στην αντιμετώπιση της τελευταίας καταστροφής, η προσφορά τους, η συμμετοχή τους δείχνει ότι αυτό είναι εφικτό. Και είναι και ο μόνος τρόπος να οργανώσουμε αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε κάθε σχέδιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμμετρικούς όρους. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανένα, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και να ανήκει, να ανακόψει την πορεία μας».

Αν σου άρεσε κάνε