Πόσο θα πλήξει τον τουρισμό τυχόν ταξιδιωτική οδηγία από τη Μόσχα

Πόσο θα πλήξει τον τουρισμό τυχόν ταξιδιωτική οδηγία από τη Μόσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 19/07/18, 07:51

Την ώρα που βαθαίνει επικίνδυνα το «χάσμα» της Ελλάδος με τη Ρωσία στη «σκιά» των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών, ανησυχία επικρατεί στους τουριστικούς φορείς.

Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να εκδώσει κάποια ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολυάριθμους Ρώσους τουρίστες που πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό στην Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο αριθμός των προκρατήσεων στη Ρωσία για τουριστικά πακέτα με προορισμό την Ελλάδα μέσα στο 2018, ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με τα περσινά νούμερα, παρά την επιστροφή της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη ρωσική αγορά.

Η Αθήνα επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2018 κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Κάθε χρόνο παρατηρούμε αύξηση περίπου 20% στον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Το 2017 περίπου 900.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Και για εφέτος το υπουργείο Τουρισμού ανέμενε αύξηση τουλάχιστον 10%.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία είναι στα 32 εκατ. με την πεντάδα των πρώτων προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες να είναι η Κίνα, το Καζακστάν, η Ουκρανία, η Ταϊλάνδη και η Ισπανία. Η χώρα μας είναι στην 11η θέση, ενώ οι τοπ 5 προορισμοί στη Μεσόγειο είναι η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Τυνησία.

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν πλέον την 12η θέση όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα από πλευράς αφίξεων, τη 10η θέση από πλευράς διανυκτερεύσεων και την 7η θέση από πλευράς εισπράξεων με Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 732 ευρώ, ημερήσια δαπάνη στα 72 ευρώ και Μέση Διάρκεια Παραμονής τις 10,2 ημέρες.

Ο αριθμός των Ρώσων Τουριστών είναι σαφώς μικρότερος από των Αμερικανών τουριστών, αλλά και άλλων ευρωπαίων.

Οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα στην Ελλάδα.

Με μία Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη κοντά στα 935 ευρώ και μία Ημερήσια Δαπάνη στα 89 ευρώ, οι Αμερικανοί τουρίστες αναδεικνύονται «πρωταθλητές» σε επίπεδο δαπανών για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ των βασικότερων ξένων αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για «Τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», όπου αποτυπώνεται η εικόνα στις 18 μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, βάσει εισπράξεων που αντιπροσωπεύουν το 76% επί του συνόλου των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας το 2016.

Με βάση τα στοιχεία οι Αμερικάνοι έρχονται στην πρώτη θέση από πλευράς της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης, ενώ οι Γερμανοί βρίσκονται σταθερά πρώτοι από πλευράς αφίξεων διανυκτερεύσεων αλλά και συνολικών εισπράξεων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο τοπ 5 των μεσογειακών προορισμών για τους Αμερικάνους μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Κροατία και στην 25η θέση συνολικά της παγκόσμιας κατάταξης για τις ΗΠΑ, απ’ όπου ο εξερχόμενος τουρισμός υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του 2015 στα 73 εκατομμύρια.

Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Γερμανία αντιστοιχεί σε 91 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 3,14 εκατ. έρχονται στη χώρα μας. H Eλλάδα είναι στην 8η θέση συνολικά όσον αφορά τους προορισμούς που προτιμούν οι Γερμανοί εκτός της χώρας τους. Οι Γερμανοί, με βάση την επεξεργασία του Sete Intelligence είναι στην πρώτη θέση σε αφίξεις, εισπράξεις και διανυκτερεύσεις με μία Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 678 ευρώ, ημερήσια δαπάνη στα 65 ευρώ και μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα τις 10,5 ημέρες.

Ο εξερχόμενος τουρισμός του Ην. Βασιλείου είναι στα 69 εκατ. τουρίστες και στην Ελλάδα κατευθύνονται περί τα 2,9 εκατομμύρια, κατατάσσοντας τη βρετανική αγορά στη δεύτερη σημαντικότερη για τη χώρα μας, σε όλα τα εξεταζόμενα πεδία, αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις. Ειδικά όσον αφορά τις εισπράξεις αντιπροσωπεύουν ένα 15% επί του συνόλου, με ένα σύνολο λίγο κάτω των 2 δις. ευρώ (1,94 δις. ευρώ), η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη είναι στα 672 ευρώ και η ημερήσια δαπάνη στα 73 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής των Βρετανών στη χώρα μας είναι 9,2 ημέρες και οι τρείς πρώτοι ελληνικοί προορισμοί τα Ιόνια νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό δεν θα είναι μεγάλες, σε περίπτωση που εκδοθεί τουριστική οδηγία από τη Μόσχα.

Αν σου άρεσε κάνε