Κλείνουν το μάτι στην υποσχεσιολογία

Κλείνουν το μάτι στην υποσχεσιολογία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:15 Δημιουργία 18/07/18, 07:14
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Το μεταμνημονιακό καλάθι υποσχέσεων «ανοίγουν» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προσέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Βέβαια, πριν την προσφυγή στις κάλπες, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί, η «καμπάνα» χτυπάει για το καθιερωμένο ραντεβού στη ΔΕΘ, το οποίο φέτος προεξοφλείται ιδιαίτερα «καυτό» για τον Αλέξη Τσίπρα, στη «σκιά» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Θα έχει, βέβαια, προηγηθεί η «φιέστα» σε Καστελόριζο και Πνύκα, όπως λένε οι πληροφορίες, προκειμένου οι συγκυβερνήτες να πανηγυρίσουν για τη δήθεν «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Για το ορόσημο της 21ης Αυγούστου, όταν και εκπνέει το ελληνικό πρόγραμμα, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει ένα ακόμη σόου, το οποίο θα επιβεβαιώσει και αυτή τη φορά πως μια γραβάτα δεν φέρνει την άνοιξη!

Το ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ως έγνοια το πως ακριβώς θα πουλήσει επικοινωνιακά τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» φάνηκε, μεταξύ άλλων, και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μοιράστηκαν υποσχέσεις περί φοροελαφρύνσεων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η στροφή, εξάλλου, στο «ηθικό πλεονέκτημα», αποτελεί πάγια στρατηγική του προέδρου του κόμματος της Αριστεράς, όποτε ο ίδιος τα βρίσκει... σκούρα. Από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα κάνει τις πρώτες σχετικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όπου οι Βορειοελλαδίτες του ετοιμάζουν «θερμότατη» υποδοχή.

Είναι ευκολονόητο πως οι δύο αντίπαλοι στήνουν το «οπλοστάσιο» τους για τη μετάβαση τους στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που η ψαλίδα ολοένα και μεγαλώνει υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πληρώνουν το πολιτικό κόστος των επιλογών τους, με αποκορύφωμα τη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» τα Σκόπια, η οποία έχει οδηγήσει δε τον Πάνο Καμμένο στην απελπισία και τον πρωθυπουργό στο να μετρά ξανά και ξανά τα κουκιά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στην Ηρώδου Αττικού επιχειρούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, μετά και την «πανωλεθρία» στο πρόσφατο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, όπου οι Γερμανοί μπλόκαραν την εκταμίευση της δόσης, στον απόηχο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού περί παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που σηκώνουν το «βάρος» της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό, ενώ ο κ. Τσίπρας έδωσε τα χέρια με την κυρία Μέρκελ στην επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής για την επαναπροώθηση προσφύγων. Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τώρα τα ισοδύναμα, ενώ έχουν απόλυτα εκτεθεί από τα επικοινωνιακά τους «παιχνίδια».

Τα κορυφαία εθνικά θέματα, μεταξύ των οποίων τα ελληνοτουρκικά, δυσχεραίνουν περαιτέρω το επικοινωνιακό έργο της κυβέρνησης, η οποία με την υποσχεσιολογία επιχειρεί να τραβήξει τα «βλέμματα» από τους λάθους χειρισμούς της στα παραπάνω «μέτωπα». Χθες, το τουρκικό δικαστήριο είπε το πέμπτο «όχι» στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη από την 1η Μαρτίου, δίχως καν να έχει ακόμη διευκρινιστεί το κατηγορητήριο. Είναι εμφανής η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν να συνδέει την υπόθεση των «δύο» με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους «οχτώ», ασκώντας έτσι ισχυρές πιέσεις.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών συντηρούνται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, καθώς η συγκυβέρνηση δεν δείχνει να έχει το σθένος να πορευτεί αραγής έως το φθινόπωρο του 2019. Αναλυτές «βλέπουν» πως ο κ. Τσίπρας στρώνει ήδη το χαλί για την προσφυγή στις κάλπες, ζυγίζοντας ποιο «αφήγημα» θα μπορέσει να «σηκώσει» την πολιτική του «δραπέτευση». Κάποιοι «δείχνουν» το φθινόπωρο, μετά τη ΔΕΘ, άλλοι πριν την άφιξη της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ενώ μερικοί το ενδεχόμενο των τετραπλών εκλογών το Μάϊο του 2019.

Αν σου άρεσε κάνε