Πιτσιόρλας: Από τον Αύγουστο μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο

Πιτσιόρλας: Από τον Αύγουστο μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:16 Δημιουργία 17/07/18, 09:49

«Με την συμφωνία του Eurogroup έχουμε εξασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια» αλλά και «τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα από το Αύγουστο και μετά να περάσει σε μια καινούρια περίοδο» επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από τη Λάρισα, όπου μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

«Δεν λέμε ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Λέμε όμως ότι εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μόνοι μας την πορεία της χώρας, να πετύχουμε τους στόχους, να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και επίσης να εξασφαλίσουμε ότι θα ανακουφίσουμε τα στρώματα εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο στην κρίση» τόνισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε πως η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2019 θα προχωρήσει σε μια πορεία φορολογικών ελαφρύνσεων με στόχο να πριμοδοτηθεί η ανάπτυξη, αλλά και να ανακουφιστούν οι πληγέντες της κρίσης. Είπε επίσης πως πρέπει στην Ελλάδα να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με το όποιο θα πληρώνουν όλοι με βάση τις δυνατότητες τους, ενώ τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν φοροαπαλλαγών, φοροδιαφυγής σε τεράστια έκταση».

«Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε με τόλμη. Όπως πήραμε το βάρος να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, με τον ίδιο τρόπο θα επιχειρήσουμε και τις αλλαγές που είναι ανάγκες για ν προχωρήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας» σημείωσε.

Σχετικά με την συμφωνία για το χρέος, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση πέτυχε μια περίοδο 12- 15 χρόνων όπου τα έξοδα για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι πάρα πολύ χαμηλά, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχει δυνατότητα για νέα διαπραγμάτευση για την οριστική επίλυση του θέματος.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις διεργασίες στην περιοχή τόσο με πρωτοβουλία της Γερμανίας, αλλά και με την πρωτοβουλία της Κίνας και 16 χωρών. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι και στις δύο πρωτοβουλίες αυτές που συζητούνται σχεδιασμοί για μεγάλες επενδύσεις αλλά και τα ενεργειακά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η Ελλάδα απουσιάζει λόγω του Μακεδονικού ζητήματος.

«Όταν φτιάχτηκε η πρωτοβουλία των Κινέζων η κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι δεν θα συμμετέχει γιατί τα Σκόπια συμμετέχουν με το όνομα ‘Μακεδονία’, ενώ στην άλλη περίπτωση οι Γερμανοί δεν μας ενέταξαν στο σχεδιασμό λόγω της διένεξης που έχουμε με τα Σκόπια» είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Σε αυτές τις πρωτοβουλίες σχεδιάζεται το μέλλον της περιοχής. Εμείς το μόνο που κάναμε το προηγούμενο διάστημα ήταν να πηγαίνουμε σε διεθνείς συσκέψεις και να διαμαρτυρόμαστε για το όνομα της ΠΓΔΜ. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε. Πρέπει να είμαστε μέσα ή να είμαστε έξω από αυτόν τον σχεδιασμό; Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτά τα πράγματα για να παίξει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως για να μπορέσουν να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η Ελλάδα να επιλύσει δομικά προβλήματα δεκαετιών όπως είναι τα χωροταξικά, δασικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακά, αρχαιολογικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο προώθηση από την κυβέρνηση του ζητήματος των δασικών χαρτών υποστηρίζοντας πως από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος και μέχρι το 2016 είχε ταχτοποιηθεί μόνο το 0,6% της επιφάνειας του ελληνικού κράτους, ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα έχει ταχτοποιηθεί το 32,5 %.

«Δέχομαι πάρα πολλούς ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τουρισμό, στις μεταφορές και αλλού και όλοι θέτουν τα παραπάνω προβλήματα. Εμείς λοιπόν βάλαμε μπρος και επιλύουμε με ταχύτατους ρυθμούς όλες αυτές τις εκκρεμότητες. Όταν θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τότε θα υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα» σημείωσε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της ομιλίας του υφυπουργού, έξω από το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε