«Σάλτσα» από Τσίπρα για τη συνάντηση με Ερντογάν, αλλά...

«Σάλτσα» από Τσίπρα για τη συνάντηση με Ερντογάν, αλλά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:14 Δημιουργία 12/07/18, 20:26

Εμφανώς προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και λίγη ώρα μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του πριν δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, «δε θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ.Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας από την 1η Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «έθεσα επιτακτικά στον κ.Ερντογάν το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Προφανώς ο κ.Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των «8» και του τόνισε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είπα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας» σημείωσε ο κ Τσίπρα για τους «8» Τούρκους αξιωματούχους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν έγινε ευθύς συσχετισμός των δύο υποθέσεων από την τουρκική πλευρά.

Για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. ου είχα πει και τότε ότι η Ελλάδα το 2018 αλλάζει σελίδα και είναι στο χέρι και της Τουρκίας να αλλάξουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για την χαλάρωση της έντασης στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Τούρκος πρόεδρος του έθεσε το ζήτημα των «8», ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «μου κατέστησε σαφές πως η επιστροφή των 8 είναι σημαντική για αυτόν και εγώ από τη δική του πλευρά του είπα ότι το ζήτημα των 2 (Ελλήνων στρατιωτικών) είναι μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δύο».

Σχολιάζοντας το εάν στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκε το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε φαινόμενα ανησυχητικά όσον αφορά τις ροές προσφύγων από την Τουρκία κι ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Καταλήξαμε για το προσφυγικό με τον Ερντογάν να έχουμε πιο στενή επικοινωνία οι δύο πλευρές».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τονίστηκε η σημασία συνέχισης των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και όπως ανέφερε συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε ερώτηση για το θέμα απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε «η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τις άλλες χώρες, έχουμε την απαίτηση και οι άλλες χώρες να σέβονται την εθνική κυριαρχία».

Αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα και στο εάν η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητήθηκε κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σχολίασε «δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με τον κυβερνητικό εταίρο για το θέμα της ΠΓΜΔ. Δεν υπήρξε αναφορά στη Σύνοδο στο ζήτημα αυτό. Το κρίσιμο θέμα που απασχόλησε ήταν η δομή, το μέλλον της Συμμαχίας».

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου της Κομισιόν Χαν για τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και στις σχέσεις της χώρας μας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «έχει γίνει ουσιαστική δουλειά ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας - Αλβανίας σε θέματα που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών δεκαετίες. Είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση που ανοίγει το δρόμο της σταδιακής οριοθέτησης της ΑΟΖ μας».

Αν σου άρεσε κάνε