«Λευκή επιταγή» με υπογραφή Καμμένου τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

«Λευκή επιταγή» με υπογραφή Καμμένου τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:33 Δημιουργία 11/07/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο Πάνος Καμμένος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κοτζιά δίνουν σήμερα και αύριο «λευκή επιταγή» για να εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

Στην αίτηση, που θα έχει υπογράψει και η Ελλάδα, τα Σκόπια, δεν θα ονομάζονται ΠΓΔΜ, όπως μέχρι σήμερα είναι η νόμιμη διεθνής ονομασία τους αλλά ως Βόρεια Μακεδονία με την υποσημείωση ότι θα γίνει νόμος του κράτους τους στη συνέχεια. Αν δηλαδή, περάσει από τη Σκοπιανή Βουλή και από το δημοψήφισμα, το Βόρεια Μακεδονία (χωρίς βέβαια να αλλάξουν γλώσσα και εθνότητα) τότε αυτόματα μπαίνουν στο ΝΑΤΟ.

Έτσι, η Ελλάδα χάνει το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί που είχε με τα Σκόπια – ασχέτως αν θα κυρωθεί στην ελληνική Βουλή – όπου πρώτα θέλαμε να αλλάξει το όνομα, η εθνότητα και η γλώσσα και μετά να δώσουμε «πράσινο φως» για το ΝΑΤΟ.

Και όλα αυτά εκθέτουν τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο.

Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την σήμερα και αύριο, όπου θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσκληση των Σκοπίων στην ευρωατλαντική Συμμαχία.
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον γίνει, μετατίθεται πλέον για τους πρώτους μήνες του 2019.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ την πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, τα πραγματικά δύσκολα θα αρχίσουν αμέσως μετά, όταν ο Ζάεφ θα πρέπει να αναλάβει το κόστος να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από δημοψήφισμα και να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που είναι απαραίτητες, ώστε η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να υιοθετηθεί και στο εσωτερικό της χώρας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ, και της μακράς διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον γίνει, μετατίθεται πλέον για τους πρώτους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται δε να προσφέρει και ανάσα στην κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμφανώς πιέζεται εξαιτίας της ανεύθυνης και καιροσκοπικής εικόνας, όπως καταγγέλλεται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδεικνύει καθημερινώς ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ζάεφ έχει πλέον αποκτήσει και ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε