Η φαρσοκωμωδία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η φαρσοκωμωδία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:20 Δημιουργία 10/07/18, 08:17
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Νέα διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, αυτή τη φορά όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ο υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης πλαφόν 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Ουσιαστικά, ο κ. Καμμένος αποδέχθηκε τη δριμεία κριτική που ασκεί η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ότι με τον "Κλεισθένη" και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε ακυβερνησία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος απάντησε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με την κατηγορία πολλών ότι υφίσταται κυβερνητική φαρσοκωμωδία με τη συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συντηρούνται τα σενάρια περί προαναγγελθέντος βελούδινου διαζυγίου με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Παρά την επίσημη κυβερνητική θέση ότι δεν τίθεται ζήτημα να διαταραχθούν η συμπόρευση Τσίπρα - Καμμένου και η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήδη υπάρχουν σενάρια για μελλοντικές διεργασίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι κεντρικοί υπουργοί μιλάνε για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να προκύψει ένα διαφορετικό σχήμα που θα επέτρεπε σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει χωρίς να μεσολαβήσει προσφυγή στις κάλπες.

Ως εν δυνάμει σύμμαχο της κυβέρνησης σε μια τέτοια κατεύθυνση προσδιορίζουν Το Ποτάμι και μιλάνε για συνεργασία πάνω σε ένα σαφές προγραμματικό πεδίο σύγκλισης.

Από το Μαξίμου επιθυμούν να χαμηλώσουν οι τόνοι και ο παρατεταμένος θόρυβος γύρω από τη συμφωνία για το Ονοματολογικό και θα επιδιώξουν να στρέψουν την ατζέντα στο μέτωπο της οικονομίας, όπου θεωρούν ότι έχουν σημαντικό προβάδισμα στην τελική ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ, και της μακράς διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον γίνει, μετατίθεται πλέον για τους πρώτους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται δε να προσφέρει και ανάσα στην κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμφανώς πιέζεται εξαιτίας της ανεύθυνης και καιροσκοπικής εικόνας, όπως καταγγέλλεται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδεικνύει καθημερινώς ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ζάεφ έχει πλέον αποκτήσει και ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε