Άγρια πόλωση με... άρωμα εκλογών

Άγρια πόλωση με... άρωμα εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:40 Δημιουργία 06/07/18, 10:22
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ατζέντα που θα προβάλουν κατά την εκλογική περίοδο, η οποία ατύπως ξεκίνησε χθες, αποκάλυψαν οι πολιτικοί ηγέτες κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να είναι προετοιμασμένος για τα όσα θα άκουγε από τον πρωθυπουργό, αλλά έδειξε ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Στην σκανδαλολογία, την οποία χρησιμοποίησαν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος (ο δεύτερος πιο άκομψα καθώς... προανήγγειλε και συλλήψεις βουλευτών της ΝΔ) αντιπαρέβαλε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ ως προς το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» απάντησε με τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων περί αυστηρής επιτήρησης και υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2060.

Από την συζήτηση στην Βουλή, η οποία κινήθηκε σε θα θετικά υψηλούς τόνους τα συμπεράσματα που στη ΝΔ , έβγαλαν είναι τα εξής:
1. Η ημερομηνία των εκλογών δεν απέχει πολύ πλέον, γεγονός που διαφάνηκε από την συνειδητή απόπειρα του κ. Τσίπρα να πολώσει το κλίμα.
2. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πλήξει προσωπικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καταφεύγοντας και πάλι στην σκανδαλολογία
3. Ο κ. Τσίπρας θα εμφανίσει ως βασικό πολιτικό αφήγημά του, την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων
4. Η κυβέρνηση θα καταφύγει και πάλι στην τακτική των παροχών, γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι η ίδια που θα κληθεί -μετά τις εκλογές- να τις υλοποιήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και χθες θα στηρίξει την προεκλογική του τακτική σε δυο πυλώνες: κατ’ αρχήν θα επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα θυμίζοντας σταθερά τις εξαγγελίες του πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το δημοψήφισμα και τα σκληρά μέτρα που ακολούθησαν.

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει να κερδίσει την θετική ψήφο των πολιτών παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την ανάπτυξη και την ευημερία. Ήδη χθες, έδωσε ένα πρώτο στίγμα, μιλώντας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεις και παράλληλη μείωση φορολογικών συντελεστών για πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Είναι επίσης βέβαιο, ότι η αντιπαράθεση που θα εξελιχθεί τους επόμενος λίγους μήνες θα αφορά τα πρόσωπα των ηγετών των δυο κομμάτων και τα ερωτήματα που θα τεθούν από τη ΝΔ είναι «το ποιος μπορεί καλύτερα» και το «ποιον εμπιστεύεστε» .

Η σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα, δεν αποκλείεται να έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Ο μεν πρωθυπουργός επιμένει να εμπλέκει στην πολιτική αντιπαράθεση την σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, ενώ χθες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν πετύχει στα δάνειά τους, πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα, χωρίς όμως να δώσει σε αυτή την φάση περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως τόνιζαν μετά την χθεσινή - εκρηκτική συζήτηση στην Βουλή στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η εκλογική μάχη έχει ήδη ξεκινήσει και προέβλεπαν την διεξαγωγή της αναμέτρησης εντός του τρέχοντος έτους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πυκνώσει τις περιοδείες του το επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει από όλα τα κορυφαία στελέχη να κάνουν σειρά επισκέψεων στις μεγάλες πόλεις της επικράτειας.

Αν σου άρεσε κάνε