Επικοινωνιακό «παιχνίδι» Τσίπρα με το «success story» των αγορών

Επικοινωνιακό «παιχνίδι» Τσίπρα με το «success story» των αγορών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:40 Δημιουργία 05/07/18, 17:52

Με το γνωστό αφήγημα «εμείς πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι απέτυχαν» έκανε επικοινωνιακό παιχνίδι ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Οικονομία στη Βουλή.

Εξαπολύοντας νέο «κατηγορώ» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «κ. Μητσοτάκης επέλεξε με πολύ εκνευρισμό, να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων..Είπατε σαράντα φορές ψεύτης ένδειξη της αμηχανίας που κάνει τον ομιλητή να κινείται στα όρια του γραφικού. Σ'αυτό το κρεσέντο βρήκατε ελάχιστο χρόνο να αναφερθείτε στην οικονομία. Ούτε κι εσείς μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που όλοι αναγνωρίζουν. Ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες και χωρίς καμιά επιβάρυνση».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει κανείς σ'αυτήν εδώ την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Εγώ δεν θυμάμαι να πέτυχε κανείς κάτι καλύτερο. Γι'αυτό θα έλεγα ότι είναι δείγμα θράσους να έρχεστε εσείς και να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων».

Σχολιάζοντας την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η εικόνα της οικονομίας είναι μαύρη γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε και συρρικνώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25 μονάδες. Συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο και έχετε το θράσος να μας έρχεστε σ'αυτή την αίθουσα και να μας παρουσιάζετε διαγράμματα».

Ακόμα, είπε ότι «όταν εμείς διαπραγματευόμασταν με το ΔΝΤ, απαιτούσατε να κλείσουμε την αξιολόγηση και να δεχθούμε τα μέτρα».

Για τις συντάξεις και το ενδεχόμενο περικοπής τους από την αρχή του έτους, ο πρωθυπουργός «έστριψε» το θέμα στη διαφωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας πως «μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή, εγκαλούσατε τον κ.Μοσκοβισί και σήμερα καταθέτετε τροπολογία. Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνεια και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους καταδίκασαν στη φτώχεια».

Για το προσφυγικό

Περνώντας στο θέμα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο τυχοδιωκτισμός του κ.Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στα θέματα της οικονομίας. Ομολογήσατε με θαυμασμό προηγουμένως ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πήρε 49%. Γι'αυτό παίρνετε σαφή θέση στο μείζον διακύβευμα στην Ευρώπη και ταυτίζεστε με την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πλευρά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Έχετε σκεφτεί ότι στην ουσία στρέφεστε ενάντια στην πατρίδα μας; Έχετε σκεφθεί ότι κάποιοι ομοϊδεάτες σας κάποια στιγμή μπορεί να αφήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μόνη της;» διερωτήθηκε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε προς τη ΝΔ «επιμένετε να λέτε ψέμματα πως με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Οι άνθρωποι παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και ότι καμιά σχέση δεν έχουν με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας».

Αναφερόμενος σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ότι ανάρτησε άλλο κείμενο στο site του και άλλα δημοσίευσε το Politico.

«Στα κομμάτια που δεν δημοσιεύσατε στη σελίδα σας, λέτε ότι αναγνωρίζουμε αυτονομιστικές δυνάμεις; Απαντήστε. Αναγνωρίζουμε εμείς αυτονομιστικές;», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «μπροστά στον εθνικιστικό παροξυσμό σας, γίνεστε εθνικά επικίνδυνος».

Για τις σχέσεις με επιχειρηματίες

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ για τις επαφές του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σο περνάει από το χέρι μας θα είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίσοι στο νόμο και χατήρια σε επιχειρηματίες εμείς δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Έχετε τη δυνατότητα εσείς να πείτε το ίδιο;» διερωτήθηκε και συνέχισε «δεν είμαστε το ίδιο κ.Μητσοτάκη. Εχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο και μην προσπαθείτε να κάνετε συγκρίσεις».

«Περήφανος για το δημοψήφισμα»

Για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 και στις επιθέσεις που έκανε νωρίτερα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε περήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού την 5η του Ιούλη. Είμαστε περήφανοι γιατί τολμήσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο τον ελληνικό λαό. Ο λαός ψήφισε την 5η του Ιούλιου αλλά ψήφισε και τον Σεπτέμβρη και αυτή η ετυμηγορία του σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δίχως την ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν θάχαμε καταφέρει να φύγουμε από τα μνημόνια».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «όταν εσείς φωνάζατε «Βάστα, Σόιμπλε», εμείς αντιστεκόμαστε. Το να μας κάνετε μαθήματα για το πως χειριστήκαμε το «Όχι» του ελληνικού λαού είναι πολιτικό θράσος. Είμαστε περήφανοι και μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τον ελληνικό λαό που στάθηκε όρθιος παρά τις απειλές και παρά τις προκλήσεις. Εσείς έχετε τα κότσια να κάνετε το ίδιο;

Αν σου άρεσε κάνε