Βουλή: Σε προεκλογικό φόντο η «μάχη» για μνημόνιο και Πρέσπες

Βουλή: Σε προεκλογικό φόντο η «μάχη» για μνημόνιο και Πρέσπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:14 Δημιουργία 05/07/18, 07:02
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σκηνικό που θα παραπέμπει ευθέως σε προεκλογική περίοδο αναμένεται να υπάρξει σήμερα στην Βουλή, στη συζήτηση για την προσπάθεια της οικονομίας και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης και απεδέχθη ο κ. Τσίπρας.

Η συζήτηση είναι βέβαιον ότι θα εξελιχθεί με φόντο και τις πρόσφατες πολλαπλές δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό και την στάση που θα τηρήσει. Ταυτόχρονα, το αφήγημα περί καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το «δια ταύτα» αναμένεται να είναι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες που θα διατυπωθεί τουλάχιστον από τους ηγέτες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε χθες από την Πάτρα, όπου περιόδευσε, το στίγμα των προθέσεών του κάνοντας λόγο για «κυβερνητικό τραγέλαφο», όταν ρωτήθηκε για την στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε δε, γραφική την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατηγορούν το κόμμα του και τον ίδιο για «Ακροδεξιά στροφή» και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας είναι εκείνος που συγκυβερνά επί τρεισήμισι χρόνια με την Ακροδεξιά κι «συμπορεύτηκε μαζί της για να ανατρέψει την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ακόμη, προχώρησε και σε ρελάνς προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να «ξεψηφίσει» τη μείωση των συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου και δεσμεύθηκε ότι εάν αυτό το πράξει ο κ. Τσίπρας, η ΝΔ θα το υποστηρίξει.

Σήμερα, στην συζήτηση στην Βουλή πέραν του Σκοπιανού και τις σοβαρές αναταράξεις που η συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει στην συγκυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι έχει ήδη ψηφίσει ένα 4ο μνημόνιο και ότι τώρα είναι έτοιμος να υποσχεθεί ότι θα το καταργήσει εάν οι Έλληνες τον ξανά ψηφίσουν.

Θα παρουσιάσει στοιχεία με τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, ενώ θα αναφερθεί και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνουν -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- διατήρηση των υψηλών φόρων και των χαμηλών εισοδημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις και πως οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν δεν αποστείλουν το πρόβλημα, αλλά τη λύση του προβλήματος της ακυβερνησίας που υπάρχει στην χώρα.

Είναι βέβαιο ότι θα στοχοποιήσει και πάλι τους ΑΝΕΛ, θυμίζοντας τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του αρχηγού τους, όχι μόνον στα εθνικά θέματα αλλά και στην οικονομία. Θα προβλέψει ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο κ. Καμμένος και εν όψει των επόμενων εκλογών, αλλά θα εκφράσει την πεποίθηση ότι κανείς Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν πιστεύει λέξη από τα όσα υπόσχονται οι δυο κυβερνητικοί εταίροι.

Αν σου άρεσε κάνε