Σε «κινούμενη άμμο» η πολιτική σκηνή

Σε «κινούμενη άμμο» η πολιτική σκηνή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 02/07/18, 08:15
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ο εκλογικός «συναγερμός» σήμανε και η «βεντάλια» των πολιτικών συμμαχιών άνοιξε. Όλα, πλέον, δείχνουν πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα «θερμό», ενώ τα κόμματα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει μαζί μέχρι… «κάποια ώρα», ενώ ο χώρος της Κεντροαριστεράς καλείται να συστηθεί από την αρχή, καθώς το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Αναμφίβολα πια, η συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει ένα «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το «διαζύγιο» Ποταμιού-ΚΙΝΑΛ δεν έπεσε σαν «κεραυνός» εν αιθρία. Ο κ. Θεοδωράκης είχε εκφράσει ανοιχτά τη στάση του κόμματός του όσον αφορά το ζήτημα του Σκοπιανού, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τη Φώφη Γεννηματά, που έχει εξίσου ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, καθώς δεν αποτελεί, όπως η ίδια υποστηρίζει, «ολοκληρωμένη λύση».

Το Ποτάμι μιλά... για ανεξάρτητο δρόμο, ενώ οι εσωκομματικές «ζυμώσεις» θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της παράταξης, όπου θα τεθεί και ζήτημα ηγεσίας.

Τα «βλέμματα» στρέφονται στην επόμενη μέρα, με τον κ. Θεοδωράκη να διαψεύδει τα σενάρια περί συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, αν και ο Σπύρος Δαννέλης λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανοίξει «παράθυρο» σε συμπόρευση με την Κουμουνδούρου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΑΝΕΛ θα έχουν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε πριν μήνες συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, καταθέτοντας την πρότασή του για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η «μυστική διπλωματία» του ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Μάλιστα, η συνάντηση των δύο ανδρών είχε γίνει σε καλό κλίμα, ενώ είναι γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο παρελθόν ρίξει «γέφυρες» στο ΚΙΝΑΛ... Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας πως θα στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά όχι και την κυβέρνηση, ρίχνει «σωσίβιο» στον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος έδωσε το «σήμα» μίας κυβέρνησης υπό προθεσμία, δηλώνοντας πως «όταν έρθει η ώρα, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση», θέτοντας και πάλι «βέτο» στη συμφωνία των Πρεσπών και προτάσσοντας το αφήγημα του «πατριωτικού αισθήματος».

«Για μας το θέμα της ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Και στο τέλος-τέλος, ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για το αναγκαίο καλό. Εμείς λοιπόν όταν έρθει η ώρα και αν έρθει η ώρα, αυτή την λαϊκή εντολή θα την εκτελέσουμε με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε. Την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση».

Κατά κάποιο τρόπο, ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά εκ του ασφαλούς, δεδομένων των πολλών βημάτων που καλείται να κάνει και η ΠΓΔΜ, έτσι ώστε η επίμαχη συμφωνία να πάρει το δρόμο για την ελληνική Βουλή. Έως τότε, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι το «σκληρό ροκ» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνεται. ‘Ηδη χθες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Καμμένου, τονίζοντας πως ο ίδιος θα πει «ότι έριξα την κυβέρνηση για τη Μακεδονία, μπας και τσιμπήσει κανείς και ανέβουν τα ποσοστά του». Υπενθυμίζουμε πως ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ καθώς ψήφισε την πρόταση μομφής του κόμματος της Πειραιώς, έχει δηλώσει πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει να πάνε σε εκλογές, όταν «καταφτάσει» η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Στο πλαίσιο αυτών των δηλώσεων, μάλιστα, ο κ. Καμμένος χθες πήγε ένα βήμα παρακάτω τη «ρητορική» περί σχεδίων «αποστασίας». Ο ίδιος κατονόμασε τον Δημήτρη Καμμένο, ως μεσάζοντα συμφερόντων, που θέλουν να χρηματίσουν βουλευτές του κόμματός του για να τους ωθήσουν σε ανεξαρτητοποίση.

Αναφερόμενος μάλιστα στον Γιώργο Λαζαρίδη, είπε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής δεχόταν απειλές τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του: «του έστελναν κομμένες γάτες, κεφάλια στο σπίτι του», υποστήριξε.

Συμπλήρωσε δε ότι μετά από τηλεφώνημα Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Λαζαρίδης μαζί με ένα ακόμη στέλεχος των ΑΝΕΛ, πήγαν σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου κάποιοι θέλησαν να τους χρηματίσουν.

Τα «πυρά» προς τον Δημήτρη Καμμένο έπεσαν «βροχή», με τον ΥΠΕΘΑ να τονίζει ότι «εξελέγη κατά λάθος», αφού είχε το ίδιο επώνυμο με τον ίδιο.

Σαφώς, η κυβέρνηση ακολουθεί την «πεπατημένη», υιοθετώντας τα σενάρια περί «αποστασίας». Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν το πολιτικό κόστος των επιλογών τους.

Στην Ηρώδου Αττικού φοβούνται πως ανάλογες «διαρροές», όπως η ηχηρή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, ενδεχομένως και να μην μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικά. Μετρούν, λοιπόν, τα «κουκιά», διαπιστώνοντας πως η δικομματική πλειοψηφία κινείται σε οριακά επίπεδα.

Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που οι «152» παραμείνουν «μπετόν αρμέ», έστω ότι και η Βουλή της ΠΓΔΜ τους λύσει τα χέρια, ψηφίζοντας τη συμφωνία για το Σκοπιανό μετά το «βέτο» του Γκιόργκι Ιβάνοφ, εύλογο είναι το ερώτημα, πως ακριβώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ξεπεράσουν τον «κάβο» της λαϊκής οργής, ειδικά ενώ ακολουθεί η «φιέστα» στη ΔΕΘ;

Ο κ. Τσίπρας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, γι' αυτό και κάνει ασκήσεις ισορροπίας πάνω σε τεντωμένο σχοινί, τραβώντας το επικοινωνιακό χαρτί του «ιδεολογικού χάσματος» με τη ΝΔ, έτσι ώστε να κρατήσει τουλάχιστον τους δικούς του ψηφοφόρους ακέραιους. Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων, άλλωστε, δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πρωθυπουργό, που βλέπει μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πλέον, είναι ξεκάθαρη η τακτική «πόλωσης» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ όπως όλα δείχνουν, η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση θα συντηρείται στο «κόκκινο», μέχρι την κρίσιμη ώρα των εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε