Στο «ραντάρ» Μητσοτάκη η διεύρυνση προς κέντρο και δεξιά

Στο «ραντάρ» Μητσοτάκη η διεύρυνση προς κέντρο και δεξιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:35 Δημιουργία 02/07/18, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το «βλέμμα» στραμμένο στις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και σε εκείνο των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ, στελέχη της οποίας θεωρούν ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται στη «σκιά» της συμφωνίας των Πρεσπών, βοηθά τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμφίπλευρη διεύρυνση προς το Κέντρο και τα Δεξιά.

Ειδικότερα, μετά την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αμέσως μόλις έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό προς κύρωση στη Βουλή, στην Πειραιώς μιλούν ανοιχτά πλέον για «κυβέρνηση σε απόδραση».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι η «κλεψύδρα» για την κυβέρνηση αδειάζει και πως οι παλινωδίες των ΑΝΕΛ - από τη μία να στηρίζουν την κυβέρνηση, από την άλλη να διαφωνούν με τη στρατηγική της επιλογή ως προς το Σκοπιανό – μόνο εκλογικά οφέλη θα φέρουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσο συνεχίζει αυτή τη ρητορική ο κ. Καμμένος, τόσο περισσότερα στελέχη θα του φεύγουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ΝΔ.

Μάλιστα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, δήλωσε χθες ότι «από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή και η ΝΔ είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο».

Την ίδια στιγμή, η «διάσπαση» του ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, διευκολύνει τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο. Εάν το Ποτάμι κινηθεί αυτόνομα προς τις κάλπες, τότε θα είναι εύκολος πολιτικός στόχος για το κόμμα της Πειραιώς, επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ανυπέρβλητες οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο παρατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν συζητήσεις με βουλευτές του Ποταμιού για προσχώρηση τους στη ΝΔ, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν, καθώς ο κ. Θεοδωράκης έδωσε τα χέρια με την κυρία Γεννηματά.

Σε επίπεδο στρατηγικής, πάντως, δεν αλλάζει τίποτε στη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την τακτική του «σκληρού ροκ», με αιχμή τα «καυτά» ζητήματα της οικονομίας, όπως και τα εθνικά. Μέσα στην εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί και η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου», θα παρουσιάσει τα ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020, ενώ θα ζητήσει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Σε εσωκομματικό επίπεδο τώρα, παρά την προσπάθεια φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, το θέμα της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μίχαλου θεωρείται λήξαν.

Ούτε η φίλο- καραμανλική πτέρυγα θέλησε να δώσει συνέχεια και πολύ δε περισσότερο η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, πρόκειται για διαγραφή - μήνυμα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, η οποία «πέρασε» χωρίς κανέναν σημαντικό «κλυδωνισμό».

Αν σου άρεσε κάνε