Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση για το κόστος των επιλογών της

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση για το κόστος των επιλογών της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:19 Δημιουργία 28/06/18, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ανήμπορη να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος των επιλογών της δείχνει η κυβέρνηση Τσίπρα, που επιδίδεται σε ένα απίστευτο «παραλήρημα», καταγγέλλοντας ένα συντονισμένο σχέδιο ανατροπής της από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πρόκειται για το νέο «αφήγημα», που κλήθηκε να εφεύρει, ενώ ένα «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στη «σκιά» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην Ηρώδου Αττικού φοβούνται πως ανάλογες «διαρροές», όπως η ηχηρή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, ενδεχομένως και να μην μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικά. Μετρούν, λοιπόν, τα «κουκιά», διαπιστώνοντας πως η δικομματική πλειοψηφία κινείται σε οριακά επίπεδα.

Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που οι «152» παραμείνουν «μπετόν αρμέ», έστω ότι και η Βουλή της ΠΓΔΜ τους λύσει τα χέρια, ψηφίζοντας τη συμφωνία για το Σκοπιανό μετά το «βέτο» του Γκιόργκι Ιβάνοφ, εύλογο είναι το ερώτημα, πως ακριβώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ξεπεράσουν τον «κάβο» της λαϊκής οργής, ειδικά ενώ ακολουθεί η «φιέστα» στη ΔΕΘ;

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, γι' αυτό και κάνει ασκήσεις ισορροπίας πάνω σε τεντωμένο σχοινί, τραβώντας το επικοινωνιακό χαρτί του «ιδεολογικού χάσματος» με τη ΝΔ, έτσι ώστε να κρατήσει τουλάχιστον τους δικούς του ψηφοφόρους ακέραιους. Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων, άλλωστε, δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πρωθυπουργό, που βλέπει μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Η χθεσινή «γκάφα» με την επίθεση στο γραφείο του Κώστα Κατσίκη αποτελεί επιβεβαίωση του κυβερνητικού πανικού. Η ανάληψη ευθύνης από τον Ρουβίκωνα εξέθεσε αγρίως την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε αμέσως μετά την «έφοδο» της επίθεσης, να κάνει λόγο για σχέδια «αποστασίας», με τον ίδιο τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να καταγγέλλει ότι υπέστη απειλές για τη ζωή, για να ψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ. Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο Νίκος Βούτσης με παρέμβασή του κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να απομονώσει τα «ακροδεξιά στοιχεία», καθώς, όπως ο ίδιος υποστήριξε, επιχειρούν να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση και ψήφο των βουλευτών.

Πλέον, είναι ξεκάθαρη η τακτική «πόλωσης» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ όπως όλα δείχνουν, η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση θα συντηρείται στο «κόκκινο», μέχρι την κρίσιμη ώρα των εκλογών.

Μέσα σε ένα τόσο τεταμένο πολιτικό κλίμα, άλλωστε, τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ολοένα και «φουντώνουν», με μία σημαντική μερίδα αναλυτών να κάνει λόγο για «καυτό» φθινόπωρο. Σίγουρα, πάντως, το Σκοπιανό άνοιξε τη «βεντάλια» των μετεκλογικών συμμαχιών, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές «αρρυθμίες» στο ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, χθες ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης άνοιξε «παράθυρο» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον όρο πως θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

«Αν θεωρούμε ότι είναι η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι πραγματικά δυσβάστακτη - σε σχέση με το πολιτικό κόστος - αν δεν είμαστε υποκριτές, τότε θα πρέπει να προτείνουμε στη θέση των ΑΝΕΛ, να υπάρχει στήριξη από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα προγραμματικό πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Δανέλλη και συνέχισε: «Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε εμείς με δυνάμεις όπως οι ΑΝΕΛ. Βάζουμε πλάτη αλλά χωρίς τους ΑΝΕΛ. Και νομίζω ότι αυτή θα έπρεπε να είναι και η αντίληψη του ΚΙΝΑΛ».

Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης κρίσης, δίχως να μπορεί να προβλεφθεί ούτε ποιο θα είναι το τέλος της ούτε και ποιος ο χρόνος της εκτόνωσής της, αν υπάρξει. Οι αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου, που πρόσφατα διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος καθώς ψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν συμφωνήσει να «ρίξουν» την κυβέρνηση και να μην κυρωθεί η συμφωνία, περιπλέκει ακόμη περισσότερα το πολιτικό «παζλ», ενώ εγείρονται ερωτηματικά για το «χαρτί» των 180 βουλευτών, που τράβηξε η κυβέρνηση μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Τσίπρας παίζει το «χαρτί» της επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων... Ενδεικτική η στάση του σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Bloomberg.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την περικοπή των συντάξεων, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους», είπε ο ίδιος.

Τότε, ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Αν σου άρεσε κάνε