Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί για τους... συγκυβερνήτες

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί για τους... συγκυβερνήτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 27/06/18, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Φωτιά» στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχει βάλει η συμφωνία εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, με τα πρώτα «απόνερα» για τη συγκυβέρνηση να είναι μεγάλα, ενώ την ίδια στιγμή ιδιαίτερα «βαρύ» είναι το κλίμα και στη γειτονική χώρα, με τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να αρνείται να βάλει υπογραφή στο σχετικό κείμενο, το οποίο θα επιστρέψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να λάβει εκ νέου την απαιτούμενη πλειοψηφία ως προς την έγκρισή του.

Η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν ενίσχυσε απλώς την «πόλωση» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παράλληλα «δίχασε» τη νεοσύστατη Κεντροαριστερά και οδήγησε σε διαφοροποιήσεις και ηχηρές αποχωρήσεις όσον αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Πλέον, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος μετρούν 152 βουλευτές, ενώ συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει μείνει μόλις με 7…!

Οι ραγδαίες εξελίξεις εντείνουν, την ίδια στιγμή, τις «ζυμώσεις» των κομμάτων με το «βλέμμα» στις μετεκλογικές συμμαχίες, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν, όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή. Με λίγα λόγια, γίνεται λόγος για «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων και για ένα πολύ θερμό φθινόπωρο, καθώς τα σενάρια για κάλπες «φουντώνουν».

Πέρα από την… έγνοια της επικοινωνιακής διαχείρισης των κλυδωνισμών που σημειώνονται στη συγκυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται τώρα να οργανώσει την άμυνά του για κρίσιμα νομοσχέδια, που «ψήνονται» προς κατάθεση στη Βουλή. Ουσιαστικά, με τον «Κλεισθένη» εγκαινιάζεται μία μακρά περίοδος, κατά την οποία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να είναι σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με περαιτέρω «διαρροές», ενώ η δικομματική πλειοψηφία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Με μία πρώτη, πάντως, ανάγνωση… η «ρητορική» του Μαξίμου μαρτυρά πανικό, σύγχυση και αβεβαιότητα. Οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος δέχονται το «ασήκωτο» πολιτικό κόστος των επιλογών τους. Ο πρωθυπουργός της αλαζονείας του να προχωρήσει μόνος του στην επίλυση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, δίχως την εθνική συναίνεση, αγνοώντας το «βέτο» και της κοινής γνώμης. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος της οξύμωρης, πρωτοφανούς στάσης του να δηλώνει πως δεν συναινεί στη συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ταυτόχρονα να διαμηνύει πως στηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε αυτή.

Ακολουθώντας την «πεπατημένη», το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη non paper, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει τις εύθραυστες ισορροπίες της κυβερνητική πλειοψηφίας.

Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, έκανε αναφορά σε «συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», που «λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας».

Ο πανικός της κυβέρνησης είναι έκδηλος και επιχειρείται η κάλυψή του μέσω του επικοινωνιακού αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου» και της επίθεσης κατά του προέδρου της ΝΔ. «Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κ. Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες», τονίζεται όλο νόημα για την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη, τον οποίο άλλωστε και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατηγορεί για «αποστασία», καλώντας τον να παραδώσει την έδρα του.

Από την πλευρά του, την απειλή «μυρίζει», όπως δείχνει με τη στάση του, και ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε παρέμβασή του από το Λονδίνο εμφανίστηκε... βέβαιος για την «ανθεκτικότητα» της κυβέρνησης, παρότι παρέφρασε τον τίτλο της γνωστής ταινίας «Die Hard» σε «Too Hard To Die». «Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει. Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η συμφωνία των «2» και οι «180»

Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης κρίσης, δίχως να μπορεί να προβλεφθεί ούτε ποιο θα είναι το τέλος της ούτε και ποιος ο χρόνος της εκτόνωσής της, αν υπάρξει. Οι αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου, που πρόσφατα διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος καθώς ψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν συμφωνήσει να «ρίξουν» την κυβέρνηση και να μην κυρωθεί η συμφωνία, περιπλέκει ακόμη περισσότερα το πολιτικό «παζλ», ενώ εγείρονται ερωτηματικά για το «χαρτί» των 180 βουλευτών, που τράβηξε μόλις χθες η κυβέρνηση μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αναδιπλώθηκε» όσον αφορά το σενάριο της ψήφισης της συμφωνίας για το Σκοπιανό από την ευρεία πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Ο ίδιος, απαντώντας στις αιχμές του κ. Λαζαρίδη περί απόρριψης του σχετικού αιτήματος των ΑΝΕΛ, υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτό δεν επαρκεί ως δικαιολογία, ως πολιτικό επιχείρημα. Η πρόταση του Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία ήρθε μετά από την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Και ο πρωθυπουργός και ο Πανος Καμμένος όποτε έχει προκύψει πρόβημα συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και τώρα».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε αρνητικός για την πλειοψηφία των ­«180», τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν οι ΑΝΕΛ επιμείνουν στο βέτο ως προ τη συμφωνία μέχρι το τέλος. Τότε, ήταν που ο κ. Καμμένος έθεσε ζήτημα «180», προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση, για να καταλήξει να συμμετάσχει στο «σόου» με τη γραβάτα στο Ζάππειο.

Η λαϊκή οργή

Το ότι η κοινή γνώμη έχει σηκώσει «κόκκινη κάρτα» στο κόμμα της Κουμουνδούρου δεν αποτυπώνεται μόνο στην τελευταία δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, προβάδισμα σχεδόν 15% για τη ΝΔ και τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών να τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Η λαϊκή οργή έχει πάρει σάρκα και οστά. Μετά τις απανωτές αποδοκιμασίες στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ιδίοις όμμασι από το Λονδίνο το κόστος της στρατηγικής του ως προς το ζήτημα του Σκοπιανού.

Εξερχόμενος από το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, όπου συζήτησε με νεαρούς Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και επιστήμονες, συγκεντρωμένο πλήθος τον αποδοκίμασε αγρίως για τις υπογραφές στις Πρέσπες, φωνάζοντας χαρακτηριστικά: «Προδότη πούλησες τη Μακεδονία δώσε και την Κύπρο, ντροπή σου!». Μάλιστα, κάποιος του είπε «πούλησες τη Μακεδονία για 30 αργύρια», πετώντας κέρματα στο έδαφος.

Την ίδια στιγμή, στην Ηρώδου Αττικού δείχνουν «μουδιασμένοι» και με τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου ότι η κυβέρνηση έδωσε το όνομα με αντάλλαγμα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα αποκαλυπτήρια του κ. Καμμένου, τα οποία θυμίζουν σενάρια, που είχαν «παίξει» διεθνή ΜΜΕ όσο οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις φέρουν μορφή «χιονοστιβάδας», καθώς και στην αντίπερα όχθη κοινοβούλιο και κοινωνία «βράζουν».

Αν σου άρεσε κάνε