Παρέμβαση Κοτζιά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας-ΠΓΔΜ

Παρέμβαση Κοτζιά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας-ΠΓΔΜ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:16 Δημιουργία 26/06/18, 15:46

Παρέμβαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και ΠΓΔΜ το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2019, τη στιγμή που Ολλανδία και Γαλλία «μπλοκάρουν» τις σχετικές διαδικασίες έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία θέλουν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ μετά από το καλοκαίρι του 2019, κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο - θα «απειλήσει τη σταθερότητα σε όλα την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Όπως πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, «25 μέλη-κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μέχρι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2019».

Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Μάιο, πως «είναι σημαντικό το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά την κατάσταση και τα προβλήματα».

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν είναι δυνατόν να διαχωριστούν τα θέματα της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, ο κ. Κοτζιάς... διόρθωσε, τονίζοντας «εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, άλλωστε έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα τους».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε πως «δεν είναι καλή ιδέα. Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να κριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γινόταν και τη δεκαετία του 1990, π.χ. δέκα χώρες μαζί. Υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας».

Αν σου άρεσε κάνε