Στα.. όρια η δικομματική πλειοψηφία μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη

Στα.. όρια η δικομματική πλειοψηφία μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:13 Δημιουργία 26/06/18, 13:49

Στα.. όρια οδηγείται η δικομματική πλειοψηφία, μετά και την αποχώρηση ενός ακόμη βουλευτή του Πάνου Καμμένου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, αυτή του Γιώργου Λαζαρίδη, στη «σκιά» της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Πλέον, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν αθροιστικά 152 βουλευτές. Το πρώτο crash test, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί με την άφιξη του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όπως δείχνουν οι ραγδαίες εξελίξεις, η συμφωνία εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το κόμμα του κ. Τσίπρα να καταγράφει έως και μονοψήφιο νούμερο στη Βόρεια Ελλάδα και την παράταξη του κ. Καμμένου να μετρά ηχηρές διαφοροποιήσεις και αποχωρήσεις.

Συν τοις άλλοις, η λαϊκή οργή εντείνεται. Ύστερα από τις άγριες αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε μόλις χθες στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την απίστευτη δυσφορία των Ελλήνων για τις υπογραφές στις Πρέσπες. «Προδότη», φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, όταν είδε τον κ. Τσίπρα να βγαίνει από το κτήριο, πετώντας του κέρματα, γιατί έδωσε το όνομα.

Η επιστολή Λαζαρίδη

Στην επιστολή του ο κ. Λαζαρίδης ζητεί «η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό να υπερψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία με την στήριξη 180 βουλευτών από τη Βουλή».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα (σ.σ. των ΑΝΕΛ) τονίσαμε από το βήμα της Βουλής αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ την θέση μας να καταψηφίσουμε την συμφωνία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Επίσης αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, όπου θα τεθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας, βουλευτές αλλά και κόμματα».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής υπερασπίζεται την ανάγκη για διευρυμένη πλειοψηφία στη συμφωνία με την π.Γ.Δ.Μ. και αναφέρει επί της ουσίας: «Όταν κατατέθη η πρόταση μομφής, σε λάθος χρόνο κατά την άποψή μου, (…) είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα:

Α) Να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές (απειλές-ύβρεις κλπ) να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας (…)

Β) Να στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της Δ’ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια και στη συνέχεια να ασχοληθώ με το θέμα της συμφωνίας (…)».

Να παραδώσει την έδρα ζητούν οι ΑΝΕΛ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης κάλεσε τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για αποστασία.

Ειδικότερα, σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου τονίζεται πως ο κ. Λαζαρίδης «δεν άντεξε το δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των Εθνικών Συμφερόντων. Αφού λοιπόν δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του πρέπει και να παραδώσει την έδρα του η οποία ανήκει στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τοσουνίδης αναφέρει πως «σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον Πρωθυπουργό ενώπιον δυο Υπουργών».

«Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει να ρίξουν την κυβέρνηση»

Στο μεταξύ, σε νέες αποκαλύψεις γύρω από τη στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε την Τρίτη ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι διεγράφη από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, καθώς ψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ.

Ο τέως βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ότι οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση και να μην επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή.

«Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Και ο ίδιος συνέχισε: «Το κόμμα που συγκυβερνά είπε ότι θα γίνουν εκλογές σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα να μην ψηφιστεί και να μην κυρωθεί η σύμβαση στην Ελλαδα, άρα είναι εν δυνάμει άκυρη».

«Την Τετάρτη αναμένουμε από την Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας - Αυστραλίας μία τεκμηρίωση ιστορικών, που μου την έστειλε ο Πρόεδρος κ. Μιχαλόπουλος, βάση της οποίας, η σύμβαση μπορεί να κηρυχθεί άκυρη διότι πρέπει να κηρυχθεί πρώτα άκυρη η Σύμβαση του Βουκουρεστίου για να υπογραφεί αυτή που υπέγραψαν στις Πρέσπες. Θα έχουν πλήρη νομική και ιστορική τεκμηρίωση. Το λέω για να καταλάβουμε ότι δίνεται ένας αγώνας, δεν είπα τυχαία ότι δεν έχει ισχύ η υπογραφή του κ. Κοτζιά, διότι η κυβέρνηση μας έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην την κυρώσει στην Ελλάδα και εσείς κάνετε τσάμπα δουλειά κ. Ζάεφ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης, «από τον Πάνο Καμμένο ειπώθηκε η φράση: «θα κάνουμε εκλογές όποτε μας συμφέρει και σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα».

Αν σου άρεσε κάνε